Udland

Ulovlige skovhuggere truer og dræber Amazonas urbefolkning, viser rapport

Ny rapport afslører, at kriminelle netværk bruger mafiametoder for at skræmme de lokale stammefolk.

Skovrydningen i den brasilianske del af Amazonas er en lukrativ forretning for kriminelle netværk, der truer regeringsansatte på livet og dræber indfødte stammefolk, der prøver at stoppe dem. Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch.

Der er udkigsposter, der er et radionetværk. Disse fyre er organiserede

Paulo Bonavigo, præsident for non-profit-organisationen Ecoporé

Rapporten Rainforest Mafias konkluderer, at myndighedernes manglende kontrol med disse bander gør det svært for Brasilien at opfylde dets klimaforpligtelser i Paris-aftalen – såsom at eliminere ulovlig skovrydning i Amazonas inden 2030. Rapporten kommer en uge før et stort klimatopmøde i FN i New York.

Derfor er ulovlig skovhugst en god forretning

  • De kriminelle bander beslaglægger uden tilladelse jord i Amazonas, rydder det for træer og videresælger arealerne til kvægavlere til høje priser. 
  • Kvægavl har gennem alle år været hovedårsag til, at træer i Amazonas bliver hugget ned. Kvægindustrien menes at stå bag to tredjedele af skovrydningen.
  • Samtidig sker der ulovlig skovhugst efter værdifulde hårde tropiske træarter som for eksempel mahogni.

Kilde: Reuters og WWF.

Ricardo Salles, miljøminister Jair Bolsonaros regering, har tidligere hævdet, at udviklingen af Amazonas er den bedste måde at stoppe den ulovlige skovrydning. Men rapportens forfatter, Cesar Muñoz Acebes, mener, at politiet bør være langt mere til stede i de udsatte områder.

- Så længe du har dette niveau af vold, lovløshed og straffrihed for de forbrydelser, der er begået af disse kriminelle grupper, vil det være umuligt for Brasilien at få kontrol med skovrydningen. Disse kriminelle netværk vil angribe enhver, der står i vejen for dem, siger Ricardo Salles til The Guardian.

28 er blevet dræbt

Rapporten konkluderer, at 28 mennesker er blevet slået ihjel af personer, der ”er indblandet i ulovlig skovrydning og betragtede deres ofre som forhindringer”. Ofrene tæller blandt andre stammefolk og miljøfolk. Rapporten påpeger, at der er ”alvorlige mangler” i efterforskningen af seks af drabene.

Den kristne gruppe Pastoral Land Commission har det seneste årti opgjort flere end 300 drab – kun 14 af disse drab endte med rettergang og efterfølgende domfældelse.

Embedsmænd og miljøfolk fortæller til The Guardian, at de har samme opfattelse som rapportens konklusion.

- Der er mangel på folk, mangel på ressourcer, mangel på logistik og mangel på vilje, siger Antonio de Oliveira, der som politibetjent tidligere har været udstationeret i Amazonas. Her arbejdede han blandt andet sammen med stammebefolkningen i Guajajara, der kæmpede en ulige kamp for at holde ulovlige skovhuggere standen i det stærkt afskovede Araribóia-reservat.

Antonio de Oliveira modtog adskillige dødstrusler og kom ved en enkelt episode i skudlinjen, da en embedsmand fra et miljøagentur blev ramt i armen af skud fra ulovlige skovhuggere. Ingen blev dømt for skyderiet.

- Situationen er blevet værre

De Oliveira er enig i rapportens påstand om, at de ulovlige skovhuggere er blevet mere aggressive, siden præsident Bolsonaro lancerede en række angreb på miljøagenturer, der ifølge præsidenten opkrævede bøder og ødelagde skovhuggernes udstyr.

- Situationen er blevet værre. Folk opmuntres nærmest til at invadere skovområderne, siger Antonio de Oliveira til The Guardian.

Paulo Bonavigo, som er præsident for Ecoporé, en non-profit-organisation, der arbejder med bæredygtige skovprojekter, siger, at de ulovlige skovhuggere opererer frit i et område, som hans gruppe overvåger.

- Der er udkigsposter, der er et radionetværk. Disse fyre er organiserede, siger Paulo Bonavigo til The Guardian.

Jair Bolsonaro har tidligere truet med nultolerance over for personer, der forbryder sig mod miljøet i Brasilien. Men han og hans ministre har også kaldt den internationale bekymring for forholdene i Amazonas for et angreb på den brasilianske suverænitet. Bolsonaro har desuden afvist officielle data fra den tidligere brasilianske regering som løgne.

I løbet af de seneste 50 år er næsten en femtedel af regnskoven Amazonas blevet ryddet.

TV 2s Rasmus Tantholdt var i starten af september i Amazonas, hvor han blandt andet besøgte Parintintin-stammen. Den mærker, hvordan fældningerne rykker tættere og tættere på deres område.

Dronoptagelser af ulovligt fældet træ på grænsen til Parintintin-stammens område Video: TV 2 Danmark

Se hele minidokumentaren 'Regnskoven i flammer' på TV 2 Play.