Udland

Politikere i Sydkorea barberer håret af i protest mod ny minister

Ny ministers familie er blandet ind i mulig korruptionssag, og det får politikere til at ty til ældgammel metode.

Flere sydkoreanske oppositionspolitikere har barberet håret i protest mod landets nyudnævnte justitsminister, hvis familie er anklaget for svindel og finansiel kriminalitet.

I sidste uge klippede to kvindelige politikere håret af, og mandag kom turen til oppositionslederen Hwang Kyo-ahn, der fandt barbermaskinen frem foran det sydkoreanske præsidentpalads.

- Jeg er for at vise min beslutsomhed ved at barbere mit hoved. Jeg vil ikke give op, lød det fra Hwang Kyo-ahn til de forsamlede journalister.

Barberingen af hovedet er en tradition, der stammer fra den ældgamle asiatiske filosofi konfucianismen.

Gennem historien er det barberede hoved blevet set som et bevis på, at man er dedikeret til en bestemt sag - og Hwang Kyo-ahns sag er kravet om, at justitsminister Cho Kuk enten går eller fratages posten på grund af en igangværende efterforskning.

Her er Cho Kuks hustru tiltalt for at have forfalsket materiale, der fik deres datter ind på et universitet og samtidig sikrede hende stipendier. Samtidig bliver en anden i Cho Kuks familie undersøgt for forbindelser til en tvivlsom aktiefond.

Den region, som præsidenten kommer fra, får i pose og sæk med lufthavne og motorveje

Geir Helgesen, seniorforsker, Københavns Universitet

Ved sin indsættelse i sidste uge undskyldte Cho Kuk ”over for de yngre generationer”, hvis datteren skulle have fået fordele, skriver BBC.

Ikke nødvendigvis korruption

Det er dog langtfra alle sydkoreanere, der vil mene, at Cho Kuks hustru har gjort noget forkert.

Det siger Geir Helgesen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier (NIAS) ved Københavns Universitet og ekspert i Sydkorea og Nordkorea. Han forklarer, at Sydkorea er et land med et stærkt hierarki og en tradition for, at "de stærke hjælper de svage".

Så selv om mange studerende har beklaget sig i højlydte vendinger over, at Cho Kuks hustrus hjælper sin datter, er de mere traditionelt indstillede sydkoreanere ikke nødvendigvis enige.

- Det er en form for traditionel gavetænkning, der hedder, at "jeg hjælper dig, så hjælper du mig, når jeg får brug for det". Det handler ikke bare om at berige vennerne og en selv, siger Geir Helgesen.

Oppositionen i Sydkorea forlangt, at den nyudnævnte justitsminister, Cho Kuk, bliver fjernet fra sit embede.

Ifølge Helgesen bliver denne traditionelle gavetænkning ikke rigtig opfattet som korruption i Sydkorea.

- For eksempel er det sydkoreanske samfund meget regionalt opdelt. Og den region, som præsidenten kommer fra, får i pose og sæk med lufthavne og motorveje, siger Geir Helgesen.

Der er dog nuancer:

- Der er stor forskel på, hvordan det bliver opfattet, hvis man hjælper venner og ens hjemegn eller region – eller hvis man skjuler en masse penge til sig selv på en konto i Schweitz. Det første vil ikke blive betragtet som rigtig korruption – det vil det andet, tilføjer Geir Helgesen.

Perspektiv

Den danske forbindelse

I 2017 blev den sydkoreanske toprytter Chung Yoo-ra anholdt i Danmark efter et træningsophold i Nordjylland. Chung Yoo-ra blev afhørt om sin mors Choi Soon-sil rolle i korruptionssagen, der væltede landets daværende præsident.

Choi Soon-sil blev anklaget for at have styret den sydkoreanske præsident og presset firmaer som Samsung og Hyundai til at donere hundredvis af millioner kroner til sin familie og to fonde.

Chung Yoo-ra blev i 2017 sendt retur til Sydkorea, hvor hun ikke er blevet straffet. Choi Soon-sil blev dømt til tre års fængsel for korruption.

Synet på korruption og gaver fra stærke til svage er dog ved at ændre sig, fortæller Geir Helgesen:

- Sydkorea har masser af jurister uddannet i Europa og USA, der ikke kan godtage den slags absurde traditioner.

Barberingen af Hwang Kyo-ahn blevet overværet af både politiske støtter og pressen.

Korruption væltede tidligere regering

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, overtog embedet i maj 2017, da den tidligere regering blev væltet efter korruptionsanklager mod den daværende præsident Park Geun-hye.

Park Geun-hye afsoner netop nu en fængselsstraf for magtmisbrug.

Præsident Moon har understreget, at det endnu ikke er bevist, at Cho Kuks familie har foretaget noget ulovligt. Derfor vil det være forkert at udelukke nogle baseret på beskyldninger alene.

Det er langtfra første gang, at sydkoreanere barberer håret af i protest.

I 2016 sagde 900 sydkoreanere farvel til håret på grund af utilfredshed med et amerikansk anti-missilsystem, der skulle opføres i den sydlige del af landet.