Udland

Kærestepar forsvandt på drømmerejse - nu bekræfter Iran anholdelse af australiere

Jolie King og Mark Firkin sidder fængslet i Iran. ENEX

De australske myndigheder oplyser, at de gentagne gange har forsøgt at få en udleveringsaftale i stand.

For cirka to en halv måned siden forsvandt det australske kærestepar Jolie King og Mark Firkin sporløst.

Ingen vidste, hvor de befandt sig, før det i sidste uge kom frem, at kæresteparret er blevet anholdt i Iran, og at de australske myndigheder har forsøgt at forhandle med det iranske styre.

Først tirsdag har Iran bekræftet, at de har australske statsborgere i deres varetægt. Mere præcist tre styk:

- To af dem har taget billeder i militære områder, og den tredje blev tilbageholdt for at have spioneret for et helt andet land, siger talsmand for den iranske regering Gholamhossein Esmali til det iranske nyhedsbureau Fars ifølge Reuters.

Gholamhossein Esmali bekræfter ikke, at der er tale om kæresteparret, ligesom at han ikke siger noget om, hvordan personerne blev anholdt.

Filmede med drone

Det unge kærestepar blev ifølge flere medier arresteret for omkring ti uger siden i byen Jajrood nær hovedstaden Teheran.

Få detaljer omkring parrets anholdelse har set dagens lys, men ifølge det australske medie ABC skulle parret have brugt en drone til nogle af deres videooptagelser i Iran uden at have indhentet tilladelse.

Optagelserne skulle bruges til deres rejseblog, som de oprettede i 2017, da de begav sig ud på en årelang rejse, hvor de efter planen ville køre i bil fra Asien til Storbritannien.

Parret har undervejs blogget om deres oplevelser og delt billeder og videoer på de sociale medier, hvor de har flere end 20.000 følgere.

Ifølge BBC har de iranske myndigheder fortalt Jolie King, at hun er tilbageholdt som led i en plan om udveksling af fanger.

Har forsøgt samtale

Tilfangetagelsen af de to australiere sker på et tidspunkt, hvor spændingerne mellem Iran, USA og Storbritannien går højt.

De seneste par måneder er flere britiske tankskibe blevet tilbageholdt af Iran i Den Persiske Golf. 4. juli opbragte Storbritannien så olieskibet Grace 1 ved Gibraltar, fordi man mente, at skibet ville bryde EU-sanktioner og sejle sin last til Syrien.

I juli oplyste regeringen i Australien, at den ville hjælpe Storbritannien og USA med at patruljere i Hormuzstrædet i Den Persiske Golf, hvor Iran har opbragt flere skibe. En mission, Iran har fordømt.

Det vides ikke, om kæresteparret tilbageholdes som led i den eskalerende konflikt.

De australske myndigheder oplyser ifølge The Guardian, at de gentagne gange har forsøgt at få en udleveringsaftale i stand med styret i Iran – indtil videre uden held. Og Australiens udenrigsminister, Marise Payne, kaldte i sidste uge tilfangetagelsen for ”dybt bekymrende” og understregede, at de berørte familier er blevet tilbudt krisehjælp.

Den tredje anholdte menes at være en britisk-australsk kvinde, der ifølge BBC allerede menes at være blevet idømt en fængselsdom på ti år. Selvom det er uklart, hvad kvinden præcis er anholdt for, er en dom på ti år standard for anklager om spionage mod Iran.

Ifølge talsmand Gholamhossein Esmali skal iransk ret dog først nu tage stilling til, om hun er skyldig i spionage eller ej. Det siger han til nyhedsbureauet Fars.

Kvindens sag menes ikke at have forbindelse til det unge par fra Australien.

Nyhedsbureauet Fars er i offentligheden kendt for at være et mere eller mindre officielt talerør for Irans regering, selvom de selv betegner sig som uafhængigt.