Udland

Eksplosion i russisk laboratorium med dødelige virusser

Der har været en eksplosion på et russisk laboratorie for dødelige virusser. Str / Scanpix Denmark

Anlægget er omgivet af vagttårne og pigtråd og stammer fra Den Kolde Krig.

En gaseksplosion forårsagede mandag en brand, der spredte sig over 30 kvadratmeter på et russisk laboratorieanlæg i byen Koltsovo i det vestlige Rusland.

Laboratoriet har en af verdens største samlinger af dødelige virusser, der blandt andet tæller ebola, fugleinfluenza, forskellige typer hepatitis og kopper.

Russiske myndigheder oplyser dog, at der ikke er grund til bekymring, da der ikke blev arbejdet med biologisk materiale, da ulykken skete.

En enkelt person er efterfølgende blevet behandlet for skader. Det skriver de russiske myndigheder i en pressemeddelelse.

Historisk forskningscenter for biologiske våben

Ifølge BBC blev anlægget startet op i 1974 som et forskningscenter, der skulle udvikle vacciner mod biologiske angreb på Sovjetunionen.

Russiske aviser har beskrevet stedet som en militærinstallation omgivet af vagttårne og pigtråd.

Eksplosionen skete under en renovering på den femte etage af den seks etager høje laboratoriebygning, men selve bygningen, der består af beton, fik ingen alvorlige skader.

Hemmelige militærinstallationer

Under Den Kolde Krig havde både USA og Sovjetunionen adskillige anlæg med nukleare, kemiske og biologiske våben, og så sent som i august var der en ulykke på netop sådan et anlæg.

Fem personer omkom ved en radioaktiv eksplosion i en raketmotor på et missilafprøvningsanlæg i byen Njonoska, der ligger i det nordlige Rusland.

Efterfølgende blev der målt forhøjet stråling i området.