Udland

Trump peger på Iran efter angreb: - Jeg ønsker ikke at føre krig, men vi er klar

USA-analytiker kalder Trumps trusler om gengældelse for tomme.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger, at han er ekstremt bekymret for, at spændingerne i Mellemøsten vil blive optrappet efter lørdagens droneangreb på to olieanlæg i Saudi Arabien.

- Vi opfordrer alle parter til at forhindre, at sådanne angreb sker igen, fordi det kan have negative konsekvenser for hele regionen, siger Stoltenberg til AFP.

Én af dem, der blander sig i konflikten, er USA's præsident, Donald Trump, der siger, at det "ser ud til", at Iran stod bag droneangrebene.

Ved Det Hvide Hus i Washington understreger Trump mandag aften dansk tid samtidig, at USA ikke vil overveje at gøre gengæld, før der foreligger "endegyldige beviser" på, at Iran stod bag.

- Vi ønsker med sikkerhed at finde ud af, hvem der står bag, siger Trump til journalister i Det Hvide Hus.

- Med det sagt, så vil vi meget gerne undgå krig. Jeg ønsker ikke at føre krig mod nogen, men vi er mere klar end nogen anden, fortsætter han.

De iranskstøttede houthi-oprørere i Yemen har ellers taget skylden for de ti droneangreb på anlæggene i det vestlige Saudi-Arabien.

Men Trump antydede allerede kort efter, at han mistænkte Iran for angrebet.

- Der er grund til at tro, at vi kender gerningsmændene. Vi er klar, afhængig af bekræftelse, men vi venter på at høre, hvem Saudi-Arabien mener, der står bag angrebet, og under hvilke vilkår vi bør fortsætte, skriver Trump.

Mandag aften dansk tid siger Trump desuden, at han vil rådføre sig med en række allierede angående situationen.

Ud over Saudi-Arabien vil han også drøfte sagen med blandt andre De Forenede Arabiske Emirater, Frankrig og Tyskland.

Også USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, peger på Iran.

- Midt i samtaler om deeskalering har Iran angrebet verdens energiressource, skriver han blandt andet på Twitter.

Iran afviser

Saudi Arabien er en del af koalitionen, der kæmper i borgerkrigen i Yemen, og ifølge den iranske præsident er det naturligt, at saudierne selv oplever angreb.

- Det yemenitiske folk benytter sig af deres ret til at forsvare sig selv. Angrebene var et modsvar på flere års aggression mod Yemen, siger Irans præsident, Hassan Rouhani, mandag i forbindelse med et besøg i Tyrkiet.

USA-analytiker: Tomme Twitter-trusler fra Trump

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer Elster opfatter mest af alt Trumps trusler som tomme. I en kommentar på TV2.DK skriver han, at det er værd at huske, at præsident Trump har en forhistorie, når det kommer til tomme militærtrusler på Twitter:

- Det så vi i forhold til situationen i Syrien i april 2018, hvor præsidenten advarede Rusland om, at ”nydelige, nye og 'smarte'” amerikanske missiler var på vej. Et andet eksempel på de tomme Twitter-trusler var over for Nordkorea, hvor præsidenten i august 2017 truede den nordkoreanske diktator Kim Jong-un med ”bål og brand” for bare ti måneder senere at mødes med ”den lille raketmand” til et historisk topmøde i Singapore. Ligeledes fandt præsidenten sidste sommer de store bogstaver frem overfor præstestyret i Teheran og truede med ”konsekvenser, som få i verdenshistorien tidligere har lidt under".

Finansmarkederne har mandag været præget af uro efter lørdagens angreb.

Angrebene har midlertidigt reduceret verdens daglige olieproduktion med fem procent og sendt olieprisen op.