Udland

Trump er 'locked and loaded' efter angreb på saudisk olieanlæg

Satellitbillede viser angrebet på et saudisk olieanlæg. Planet Labs Inc / Ritzau Scanpix

USA's præsident afventer Saudi-Arabiens bud på, hvem der står bag angrebene på olieanlæg.

USA er 'locked and loaded' (klar til at skyde, red.) og dermed klar til et modsvar efter lørdagens angreb mod saudiske olieanlæg.

Det skriver USA's præsident, Donald Trump, på Twitter natten til mandag.

- Der er grund til at tro, at vi kender gerningsmændene. Vi er klar, afhængig af bekræftelse, men vi venter på at høre, hvem Saudi-Arabien mener, der står bag angrebet, og under hvilke vilkår vi bør fortsætte, skriver Trump.

Det er første gang, at Trump har antydet et muligt militært modsvar til angrebet, der midlertidigt har ødelagt halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion.

Flere medier - heriblandt nyhedsbureauet Reuters - citerer amerikanske embedsfolk for, at billederne formentlig beviser, at angrebet er foretaget fra Iran eller Irak.

Lyn-analyse

Præsident Trump har en forhistorie, når det kommer til militære trusler leveret på Twitter, som der ikke bliver fulgt op på. Det så vi både i forhold til Syrien i april 2018, hvor præsidenten advarede Rusland om, at ”nydelige, nye og smarte” amerikanske missiler var på vej mod Syrien.

Et andet eksempel på de tomme Twitter-trusler så vi i forhold til Nordkorea, hvor præsidenten i august 2017 truede den nordkoreanske diktator Kim Jong-un med ”bål og brand”, for bare ti måneder senere at mødes med ”den lille raketmand” til et historisk topmøde i Singapore.

Ligeledes havde præsidenten sidste sommer fundet de store bogstaver frem overfor præstestyret i Iran, hvor Trump truede med ”konsekvenser, som få i verdenshistorien tidligere har lidt under”.

USA skyder skylden på Iran

Efter angrebet sagde en talsmand for de iranskstøttede houthi-oprørere i Yemen, som en saudiskledet koalition har bekriget i fem år, at bevægelsen stod bag de ti droneangreb på olieanlæggene i det vestlige Saudi-Arabien.

Efterfølgende skrev USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, på Twitter, at han mener, at Iran står bag angrebet.

- Iran står bag næsten 100 angreb mod Saudi-Arabien, mens Hassan Rouhani (Irans præsident, red.) og Javad Zarif (udenrigsministeren, red.) udgiver sig for at beskæftige sig med diplomati, skriver Pompeo og uddyber:

- Midt i al snakken om nedtrapning har Iran udført et hidtil uset angreb mod verdens energibeholdning.

Det fik Irans udenrigsministerium til at kritisere USA.

- Sådanne nyttesløse og blinde beskyldninger og bemærkninger er uforståelige og meningsløse, sagde talsmand for ministeriet Abbas Mousavi ifølge nyhedsbureauet AFP.

Irak har også benægtet at være involveret.

Satellitbillede viser angrebet på raffinaderiet i byen Khurais.

Prisen på olie stiger markant

Saudi-Arabien har endnu ikke meldt officielt ud, hvem landet mener er ansvarlig.

Kronprinsen, Mohammed bin Salman, har sagt, at Saudi-Arabien er "klar til at svare igen på dette terrorangreb."

Prisen på råolie er steget med over ti procent efter lørdagens droneangreb.

I august havde Saudi-Arabien, som er verdens største eksportør af olie, en dagsproduktion på 9,85 millioner tønder.

Satellitbillede viser angrebet på raffinaderiet i byen Abqaiq.

Halveret produktion

Droneangrebet natten til lørdag dansk tid i den østlige del af Saudi Arabien var rettet mod centrale dele af verdens største olieeksportør.

Oliefeltet i byen Khurais producerer alene én procent af al verdens olie, mens raffinaderiet i byen Abqaiq har en kapacitet på hele syv procent af verdens olieforbrug.

De voldsomme brande kunne ses vidt omkring i Saudi-Arabien i de tidlige morgentimer lørdag.

Det statslige olieselskab Saudi Aramco oplyser i en pressemeddelelse, at angrebene har ødelagt halvdelen af Saudi Arabiens olieproduktion.

Saudi Aramco regnes for at være verdens største olieselskab i såvel produktion som i reserver.

Aramco skriver, at produktionen er blevet reduceret med 5,7 millioner tønder råolie om dagen. Det svarer til mere end fem procent af den globale olieproduktion.