Brexit

Boris Johnson dropper pressemøde - gik direkte forbi talerstolen

Dagens Brexit-forhandlinger handler tilsyneladende meget om at give den anden part skylden for manglende fremskridt.

Talerstol og mikrofoner stod klar til pressemøde, efter den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag mødtes til Brexit-forhandlinger med først EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og senere Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel.

Men Johnson gik lige forbi mikrofonerne og forsvandt uden et ord.

Han aflyste pressebriefingen, fordi demonstranter udenfor råbte 'Buh' og ’Shame on You’.

Premierminister Xavier Bettel fra Luxembourg peger på den tomme plads, hvor hans britiske kollega Boris Johnson skulle have stået. Men Boris Johnson aflyste på grund af larmende demonstranter

Dermed var Xavier Bettel alene om at opsummere møderækken. Og som han ser det, ligger ansvaret for det kaotiske forhandlingsforløb alene hos briterne.

- Jeg vil ikke acceptere, at EU har noget ansvar for det rod, vi står i for øjeblikket, sagde Bettel.

Formålet med dagens møder var at se, om der kunne indgås en aftale om briternes udtræden af EU.

Boris Johnson kaldte dagens frokostmøde med Juncker for ’konstruktivt’, men også han havde travlt med at skyde ansvaret for den manglende aftale over til modparten.

- Der er rigeligt tid til at få en aftale. Der er en god chance for en aftale. Men det kræver bevægelse hos vores modpart, og at bagstopperen skal væk, sagde Boris Johnson tidligere mandag.

Ingen nye forslag

Juncker gjorde det efter mødet klart, at det er Storbritanniens ansvar at komme med nye forslag til, hvordan en ny aftale om udtrædelse af EU kan se ud.

- Sådanne forslag er endnu ikke kommet frem, sagde Jean-Claude Juncker.

Men den udlægning er briterne ikke enige i. Den britiske udenrigsminister Dominic Raab sagde mandag morgen til BBC Radio, at briterne har fremlagt meget detaljerede forslag, men at EU ikke har vist "den politiske vilje" til at indgå en ny aftale.

- EU kender vores position. Masser af detaljer er allerede talt igennem både på det tekniske og det politiske niveau (…) Spørgsmålet er nu, om EU har den politiske vilje til at komme os i møde og indgå en aftale, der er god for begge parter, sagde Dominic Raab.

Bagstopper er problemet

EU afviser fuldstændigt, at der er kommet forslag fra briterne, som der kan forhandles konkret om.

- Kommissionen er fortsat parat til at se på, om sådanne nye forslag kan virke i forhold til målet med bagstopperen, siger Jean-Claude Juncker.

Hvad er bagstopperen?

En afgørende detalje i den Brexit-aftale, som tidligere premierminister Theresa May blev enig med EU om, er bagstopperen, der skal sørge for, at der ikke kommer en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Det er en mekanisme, der giver Storbritannien og EU to år til at forhandle en ny aftale hjem om deres fremtidige samarbejde og samhandel. Kan de ikke enes inden for den tidsramme, aktiveres bagstopperen, og Storbritannien forbliver en del af EU's toldunion.

Mange kritikere frygter, at det vil tvinge briterne til at underlægge sig EU-regler på ubestemt tid.

Det er netop aftaleteksten om det irske bagstopper, der volder problemer mellem parterne.

I den aftale, som EU og den tidligere britiske premierminister Theresa May indgik, var der indbygget en forsikring om, at der ikke måtte opstå en ’hård’ ydre EU-grænse mellem Irland og Nordirland.

Aftalen blev tre gange stemt ned i det britiske parlament, og den fiasko førte til, at Theresa May blev afløst af Boris Johnson.

Johnson accepterer ikke aftalen om bagstopperen og vil have den genforhandlet, men har altså – ifølge EU – ikke fremlagt noget konkret alternativ.

- Vi hører en masse, men har ikke fået ret meget at læse. Vi har brug for at se konkrete forslag på skrift, sagde Xavier Bettel på dagens pressemøde.