Udland

Børn født uden den ene hånd i tysk delstat vækker undren

Læger fra hele Tyskland undrer sig over flere tilfælde af misdannelser.

Myndigheder i Tyskland undersøger nu flere tilfælde af misdannelser hos nyfødte børn, der mangler en hånd.

Mellem juni og september er tre børn født med såkaldte ensidige misdannelser på en af hænderne på Sankt Marien-hospitalet i byen Gelsenkirchen.

Misdannelserne vækker undren, da hverken "etniske, kulturelle eller sociale" forhold kan knytte børnenes familier til hinanden. Ifølge hospitalet kommer alle tre familier fra lokalområdet.

- Vi har ikke set sådanne misdannelser i mange år. Når flere tilfælde finder sted, så kan det være tilfældigt. Men vi mener, at det er opsigtsvækkende, at de tre tilfælde finder sted inden for så kort tid, skriver hospitalet.

Flere tilfælde dukker op

Læger fra hele Tyskland er meget opmærksomme på misdannelserne, og andre byer har nu også indrapporteret lignende tilfælde, skriver Berliner Morgenpost.

CNN har været i kontakt med den jordemoder, der opdagede sammenhængen. Hun hedder Sonja Liggett-Igelmund og blev opmærksom på misdannelserne i Gelsenkirchen, da hun skrev på et forum for jordemødre på internettet.

Misdannelser som disse finder statistisk set sted ved omtrent en til to procent af alle fødsler, oplyser hospitalet. Så at se tre misdannelser inden for få måneder var ifølge Sonja Liggett-Igelmund "for mange":

- Det lød som noget større ... én jordemoder havde kun oplevet et enkelt tilfælde i hele sin karriere. Tre tilfælde i løbet af tre måneder er ikke normalt, siger hun til CNN.

De seneste dage er hun ifølge Süddeutsche Zeitung blevet kontaktet af folk fra hele landet, der har børn med lignende misdannelser. Overordnet set er de fleste af dem født inden for de seneste tre år, og mange af dem i sommer.

Lignende tilfælde i Frankrig

I Tyskland findes der ikke et nationalt register over misdannelser, så det er svært at spore tilfældene. Gelsenkirchen ligger i delstaten Nordrhein-Westfalen, og delstatens sundhedsministerium vil nu tage kontakt til alle sygehuse for at få overblik over omfanget.

Ifølge Sankt Marien-hospitalet forekommer misdannelser hos nyfødte som regel enten på grund af genetik, herunder kromosomafvigelser, eller påvirkninger udefra gennem infektioner eller giftstoffer.

Sidste år satte de franske myndigheder en landsdækkende undersøgelse i gang, da et uregelmæssigt højt antal børn var blevet født uden arme eller hænder.

I 1960'erne var der også fokus på misdannelser herhjemme og i resten af Europa på grund af lægemidlet thalidomid, som blev brugt hyppigt af gravide til at bekæmpe morgenkvalme. Lægemidlet viste sig at kunne medføre alvorlige fosterskader hos børn.