Udland

Hollandsk museum indfører forbud mod ordet guldalder

Museet Mauritshuis har tidligere fjernet en statue af grundlæggeren, fordi han trak tråde til slaveri.

Betegnelsen guldalder yder ikke retfærdighed til dem, der blev udnyttet og gjort til slaver.

Det mener det prestigefulde, hollandske museum Mauritshuis, der nu har besluttet ikke at bruge ordet fremover. Det skriver The Guardian.

Ifølge museet er det et forsøg på at være mere inkluderende omkring en periode, hvor Holland også havde sin kolonitid.

- De positive associationer, der følger med betegnelsen, som velstand, fred og uskyld dækker ikke over den historiske virkelighed i perioden. Den ignorerer de mange negative sider af det 17. århundrede, såsom fattigdom, krig, tvangsarbejde og menneskehandel, siger Tom van der Molen, der står for perioden på museet.

Udstilling skifter navn

Museet, der ligger i byen Haag, er et af de største i landet og huser flere nationalskatte. Herunder kunstværker af Rembrandt og Vermeer, der blandet andet står bag oliemaleriet 'Pige med perleørering'.

Fremover vil kulturinstitutionens permanente guldalderafdeling lyde navnet 'Et samlet portræt af det 17. århundrede' fremfor det tidligere, 'Holland i guldalderen'.

Betegnelsen vil heller ikke blive brugt i fremtidige udstillinger, lyder det.

Vejnavne er ændret og statue fjernet

Den hollandske kolonitid har før givet anledning til heftig debat. I de senere år er gadenavne blevet ændret, og der er sat spørgsmålstegn ved relevansen af flere statuer, der hylder fortidens militære helte.

Og det er heller ikke første gang, museet har handlet på det. Sidste år blev der fjernet en statue fra Mauritshuis' foyer af museets grundlægger, grev Johan Maurits van Nassau-Siegen, fordi han havde finansieret byggeriet med midler, der stammede fra slaveri.

Det fik i den forbindelse landets premierminister, Mark Rutte, til at advare mod at "dømme en fjern fortid gennem nutidens øjne".

Kujonagtigt at omskrive historien

Museets seneste beslutning har da også fået politisk opmærksomhed. Blandt andre politikere mener medlem af repræsentanternes hus Zohair el Yassini, at kulturinstitutionen har mistet fokus.

- Først skulle vi ændre vejskiltene, så skulle statuen væk, og nu er hele guldalderen lige til lossepladsen? Det er lidt kujonagtigt, at man vil omskrive historien på den måde, har han ifølge The Guardian udtalt.

Museets direktør, Judikje Kiers, forsvarer det dog med, at man på museet er ved at tage vigtige skridt mod at afdække undereksponerede historier og perspektiver "fra vores fælles historie". Og de er ikke i mål endnu, mener hun.

- Fuldkommen vanvittigt

Hollands koloniår var en gylden tid, hvor landet havde flådestationer på flere kontinenter og undertrykte lokalbefolkningen i kolonierne. Der var tale om en adfærd, som man finder moralsk forkastelig i dag, fortæller historiker og forfatter Steffen Heiberg.

- Men det er fuldstændig håbløst at begynde at moralisere over fortiden i en bedrevidende forstand. Vi kan i stedet prøve at lære af dumhederne - hvis vi ikke gør det, er vi nogle idioter, siger han til TV 2.

Derfor synes han heller ikke, at det giver mening at gå ind og fjerne betegnelsen guldalder. Steffen Heiberg påpeger, at alle perioder har lyse og mørke sider.

- For mig lyder det fuldkommen vanvittigt. Jeg synes ikke, man kan stille det op på den måde, hvor man bare fordømmer fortiden, siger han.

Dermed er historikeren også skeptisk overfor, at det er noget, vi skal lade os inspirere af i Danmark, selvom danskerne, som det også var tilfældet for andre søfartsnationer, oprettede kolonier og handelsstationer i flere verdensdele.

- Vi må forholde os til den historie, vi har.