Udland

Amerikansk anklagemyndighed: Familie bag omstridt medicin gemmer milliardbeløb i udlandet

I sidste uge indgik flere sagsøgere forlig med Purdue Pharma, der er ejet af familien. Firmaets produkter anklages for at stå bag opioidkrise i USA.

Den offentlige anklager i staten New York anklager nu Sackler-familien, der ejer den amerikanske medicinalgigant Purdue Pharma, for at gemme cirka én milliard dollar (6,73 milliarder kroner, red.) på hemmelige konti udenfor USA, blandt andet i schweiziske banker.

Det skriver BBC.

Purdue Pharma er producenten bag flere produkter, der anklages for at have forbindelse til den såkaldte opioidkrise i USA.

Det drejer sig blandt andet om produktet OxyContin, der også benyttes i Danmark, blandt andet til patienter, der udskrives fra sygehuse i hovedstadsområdet.

I USA mistænkes præparatet for at stå bag en række dødsfald i de senere år.

300.000 menes at have mistet livet

Staten Massachusets rejste tidligere i år på vegne af familiemedlemmerne til 59 mennesker, der har mistet livet efter misbrug af præparatet, en sag mod Purdue Pharma. Og det er blot ét blandt i alt 1500 søgsmål, som er blevet rejst mod selskabet.

I alt menes over 300.000 mennesker at have mistet livet i USA siden 2000 som følge af misbrug af receptpligtig smertestillende medicin, blandt andet OxyContin. Den skabte afhængighed hos millioner af amerikanere.

Ifølge Information, som citerer The New Yorker, har Purdue Pharma tjent i alt 35 milliarder dollar (235,56 milliarder kroner, red.) på OxyContin.

Ifølge BBC kom det i sidste uge frem, at Purdue Pharma havde indgået et forlig med en række af de personer og institutioner, som har sagsøgt firmaet. Et forlig, som angiveligt betyder, at Purdue Pharma skal betale et større milliardbeløb.

Som et led i forliget skal Sackler-familien opgive kontrollen med Purdue Pharma, og familien skal bidrage med tre milliarder dollar (20,19 milliarder kroner, red.) til forliget. Derefter vil selskabet begære sig selv konkurs og blive opløst og senere gendannet med nyt ejerskab, og det nye selskab vil ifølge aftalen ikke længere være en del af de fortsatte retshandlinger.

Anklager anklager for sabotage

Men det forlig har flere amerikanske stater - blandt dem staterne New York, Massachussets og Connecticut, hvor Purdue Pharma har hovedkvarter - afvist at være en del af, og myndighederne i staterne siger, de vil fortsætte kampen mod medicinalgiganten.

- Optegnelser fra én finansiel institution alene har vist overførsler på én milliard dollar (cirka 6,73 milliarder kroner, red.) i overførsler mellem Sackler-familien, enheder, de kontrollerer, og forskellige finansielle institutioner, blandt andet dem, som har kanaliseret midler til schweiziske bankkonti, siger Letitia James, offentlig anklager i staten New York, ifølge BBC.

En talsmand for Sackler-familien anklager anklagemyndigheden i staten New York for at forsøge at sabotere forliget.

- Dette er et kynisk forsøg fra en fjendtligt indstillet anklagemyndighed på at skabe fordømmende overskrifter i et forsøg på at torpedere en aftale, der gavner begge parter, støttes af så mange stater og ville resultere i, at milliarder af dollars kan blive udbetalt til samfund og individer over hele landet, som har brug for hjælp, siger talsmanden.