Vores jord

Tantholdt midt i Amazonas' brande - så enorme mængder CO2 er der udledt

Brandene i Amazonas er ikke set i så voldsomt et omfang siden 2010.

Flammerne æder sig grådigt igennem den tørre vegetation, hvor korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Anders Bach står.

- Når det rigtigt får fat, så kan det altså sprede sig med lynets hast. Bare mens vi har stået her, er der kommet meget mere gang i de her flammer, kommenterer Rasmus Tantholdt.

Ilden har fat i et område ved byen Porto Velho i den brasilianske delstat Rondonia, og det er regnskoven Amazonas, der brænder.

Det er er massivt meget mere end normalt

Carsten Rahbek, professor

Tre gange hele Danmarks udledning

Nu viser en foreløbig opgørelse, at afbrændingerne, som talrige forskere og interesseorganisationer siger er menneskabte, har udledt enorme mængder CO2 i år. Faktisk helt op til 141 millioner tons CO2 ifølge forskere på blandt andet det amerikanske Woods Hole Research Center.

Det svarer til næsten tre gange så meget CO2, som hele Danmark udledte sidste år.

- Det er er massivt meget mere end normalt, siger Carsten Rahbek, professor på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

Han understreger, at tallene er forbundet med usikkerhed, fordi det kun er foreløbige beregninger, der er tale om.

- Men der er ingen tvivl om, at det her udleder en ret stor mængde CO2. Det går stik imod, hvad man internationalt anbefaler i forhold til at håndtere de klimamæssige udfordringer, vi står overfor. Det handler om bevarelse og udbygning af eksisterende skov, allervigtigst bevarelse, siger han.

Rekordstort antal brande

Brandene i Amazonas er ikke set i så voldsomt et omfang siden 2010 og har ført til massive reaktioner fra det internationale samfund. Det har fået Brasilien til at indføre forbud i to måneder mod rydning af jord ved hjælp af afbrændinger.

Også det brasilianske militær er blevet sat ind for at stoppe brandene. I Bolivia har man takket ja til international hjælp med at få styr på flammerne.

Alligevel fortsætter det med at brænde. I september alene er der registreret 14.430 brande i Amazonas indtil videre.

Man kan se de mange flammer dernede, dem er der rigtig mange af, siger Tantholdt. Video: TV 2 Danmark

Kødproduktion driver rydning

Ifølge forskerne er afbrændingen af regnskov sidste led i rydningen af regnskoven; først fældes der, og når området er tørret tilstrækkeligt ind, sættes der ild til det.

Det sker for at gøre plads til græsningsarealer og landbrug.

- Vi skal forstå, at 60 procent af rydningen af tropisk skov er drevet af kødproduktion til primært den vestlige verden. Så vi er med til at drive den økonomi, der gør, at Brasilien brænder regnskov af, siger Carsten Rahbek.

Siden 1970 er næsten en femtedel af Brasiliens regnskov blevet ryddet.

Se hele minidokumentaren 'Regnskoven i flammer' på TV 2 Play.