Vores jord

Stamme i Amazonas frygter bevæbnede bosættere: - De vil ikke snakke - bare fjerne træerne

Parintintin-stammen i Brasilien mærker, hvordan fældningerne rykker tættere og tættere på deres område.

Store, tunge spor fra en bulldozer skærer sig som et ar igennem skov og planter tæt på Parintintin-stammen i den brasilianske del af regnskoven Amazonas.

Ley Parintintin, et ledende medlem af stammen, står og kigger på de enkelte stammer, der ligger tilbage, fældet på den røde lerjord. Nogle personer har haft for travlt med at komme væk til at få træstammerne med.

- Som du kan se, er det hele efterladt sådan omkring. Og det hele ser sådan ud nu. Mange træer er blevet fældet, og vi er afhængige af dem for at overleve. Nu ligger de overalt på jorden, siger han.

Ley er med et yngre medlem af stammen ude for at tage grænserne af deres territorium i øjesyn. Og der kommer hele tiden nye rydninger.

Hvis vi prøver at tale med dem, risikerer vi at blive skudt

Ley Parintintin, ledende stammemedlem

Rydninger, der efterlader alt i regnskoven brunt, hvor der før var grønt.

- Det er en trist situation for os, siger Claudinunis Parintintin, det yngre medlem af stammen.

De sidste pletter grønt

Særligt i de seneste år har fældningerne taget til, og 2019 står til at blive et år, hvor der ryddes mere regnskov, end det er sket i løbet af de seneste ti år.

- Myndighederne gør ikke noget. De kommer ikke og overvåger, siger Ley Parintintin.

Det oprindelige folks landområder udgør i store dele af Brasilien de sidste uberørte pletter af vildtvoksende skov i den store masse af dyrkede marker og græsningsarealer til køer.

Og siden den tidligere militærleder Jair Bolsonaro trådte til som landets præsident i januar, er presset efter at rydde regnskov steget.

På sin første dag overdrog Bolsonaro beskyttelsen af områder tildelt det oprindelige folk til landbrugsministeriet. Noget, der åbnede for en større udnyttelse af regnskoven til kommercielle interesser.

Det pres kan Parintintin-folket i Amazonas mærke.

De frygter, at det skal gå dem som deres naboer sydpå, Uru-Eu-Wau-Wau-stammen. Her er der sket en stigning i forsøgene på at besætte området ulovligt fra bevæbnede bosættere.

- De har invaderet vores slægtninges land, og vi er bange for, at det samme kan ske på vores reservat. For de er allerede helt tæt på grænsen, siger Ley Parintintin.

Uru-Eu-Wau-Wau har været under pres i mange år, men de voldelige forsøg på at overtage deres land er i år taget til. Herunder ses satellitbilleder af stammens område med 20 års mellemrum – billedet til højre er fra september 2019.

Uru-Eu-Wau-Wau stammens område i Rondonia, Brasilien August 2000.
Uru-Eu-Wau-Wau stammens område i Rondonia, Brasilien September 2019.

Ingen snak, kun fældning

De to stammemedlemmer er i udkanten af Parintintin-folkets territorium, da der pludselig lyder skud i det fjerne. Leys øjne ruller nervøst.

- Nu er det med at komme væk, siger han.

Skuddene er en advarsel om at holde sig indenfor grænsen. Tidligere forsøg på at starte en dialog med de mennesker, der kommer for at fælde, har ikke båret frugt for Ley og hans slægtninge.

- Hvis vi prøver at tale med dem, risikerer vi at blive skudt. De vil ikke snakke. De vil bare fjerne træerne, forklarer han.

Eftertragtet træ

Stammens område ligger to kilometer fra hovedvejen, og inde i stammens regnskov findes hårdt træ af høj kvalitet. En eftertragtet ressource.

Stammens jægere er kun bevæbnet med bue og pil, så hvis ulovlige bosættere beslutter sig for at rykke ind og fælde på deres land, vil de stå magtesløse tilbage.

Når der ikke er noget træ tilbage på deres område, hvad gør de så?

Ley Parintintin, ledende stammemedlem

Selvom det oprindelige folk stadig har loven på deres side, når det gælder deres landområder, er det ikke ensbetydende med, at den bliver håndhævet.

Derfor vokser bekymringerne, mens rydningerne tager til.

Dronoptagelser af ulovligt fældet træ på grænsen til Parintintin-stammens område Video: TV 2 Danmark

- En dag, når der ikke er noget træ tilbage på deres område, hvad gør de så? De vil trænge ind på reservatet, der er tæt på. Der bliver jo ikke kontrolleret alligevel, siger Ley Parintintin.

I løbet af de seneste 50 år er næsten en femtedel af regnskoven Amazonas blevet ryddet.

Se hele minidokumentaren 'Regnskoven i flammer' på TV 2 Play.