Udland

Saudi-Arabien: Brand i olieanlæg er hævn fra sønderbombet naboland

Angrebet på Saudi-Arabien er led i borgerkrigen i nabolandet Yemen, hvor Saudi-Arabien spiller en aktiv rolle.

Da Saudi-Arabien lørdag morgen vågnede op til to voldsomme brande i landets største olieanlæg, var der mange, der med det samme placerede ansvaret for angrebet i nabolandet Yemen.

Der gik da heller ikke længe, før en talsmand for houthierne, den iransk allierede oprørsbevægelse i Yemen, bekræftede, at det var dem, der havde angrebet de saudiarabiske olieanlæg med ti droner.

- Angrebet skete i samarbejde med ærefulde personer inde i kongeriget (Saudi-Arabien, red), siger talsmanden Yahya Sarea til houthiernes egen tv-station.

Dermed er de voldsomme brande i Saudi-Arabiens vigtigste olieanlæg blot det seneste kapitel i fem års borgerkrig i Yemen, hvor Saudi-Arabien åbent støtter den ene part i konflikten, mens Iran mere diskret støtter houthierne, der er shia-muslimer ligesom iranerne selv.

En koalition af nabolande, ledet af Saudi-Arabien, har gennemført næsten daglige luftangreb på de houthi-kontrollerede dele af Yemen, hvor de har forårsaget store civile tab. Houthierne har til gengæld flere gange forsøgt at angribe de økonomisk vigtige saudiske olieanlæg med droner eller missiler.

'Kun begyndelsen'

Dagens angreb var netop rettet mod de allermest centrale dele af Saudi-Arabiens olieindustri. Oliefeltet Khurais producerer alene én procent af al verdens olie, og raffinaderiet i Abqaiq har en kapacitet på hele syv procent af verdens olieforbrug.

De saudiske myndigheder siger, at brandene nu er under kontrol, men har ikke sagt noget om, hvor store skaderne er. Houthierne truer i dag med, at det kun er starten på deres angreb på olieanlæggene.

- Operationerne mod mål i Saudi-Arabien vil blive stadig mere alvorlige og smertefulde, så længe de fortsætter deres aggression og blokade, siger talsmanden Yahya Sarea.

Yemens hovedstad Sanaa er hårdt ramt af fem års indædt borgerkrig.

Fem års borgerkrig

Borgerkrigen i Yemen startede i 2014, da de shiamuslimske houthier, der har hjemme i Yemens nordvestlige Sana-provins, indledte et oprør mod centralregeringen. Oprøret var i første omgang succesfuldt, og det lykkedes houthierne at indtage hovedstaden Sanaa og tvinge præsident Abdrabbuh Monsour Hadi i eksil.

I 2015 blandede Saudi-Arabien sig imidlertid i borgerkrigen, tilsyneladende af frygt for at houthiernes allierede i Iran skulle få politisk indflydelse i nabolandet. Saudi-Arabien ønskede med støtte fra Vesten at bringe præsident Hadi tilbage til magten, og landet har siden gennemført voldsomme luftbombardementer af de houthi-kontrollerede dele af Yemen.

Borgerkrigen har ifølge FN ført til en af verdens værste humanitære katastrofer. Sidste år opgjorde FN, at 75 procent af landets befolkning på 28 millioner har behov for forskellige former for nødhjælp.