Udland

Et toilet af 18 karat guld er blevet stjålet fra Churchills fødehjem

En mand er anholdt, men kunstværket er endnu ikke fundet.

I ly af natten er en gruppe tyve brudt ind i Winston Churchills fødehjem i den engelske by Woodstock og er stukket af med et værdifuldt kunstværk af italienske Maurizio Cattelan.

Det skriver politiet i Thames Valley i en pressemeddelelse.

Værket, der har titlen ’America’, er et fuldt funktionelt toilet af 18 karat guld til en anslået værdi af over otte millioner kroner.

Guldtoilettet, der tidligere har været udstillet på det verdensberømte Guggenheim-museum i New York, var installeret på Blenheim Palace som en del af en soloudstilling med Maurizio Cattelans værker.

- Vi er kede af denne ekstraordinære omstændighed, men vi er også lettet over, at ingen kom til skade, skriver Blenheim Palace i en officiel udtalelse på Twitter.

Tilbudt til Trump

Politiet mener, at en gruppe indbrudstyve udførte det opsigtsvækkende tyveri, og de forlod stedet i mindst to køretøjer klokken 5.50 dansk tid.

- Eftersom toilettet var tilsluttet rørene, har det forårsaget betydelig ødelæggelse og vandskader, er kriminalinspektør Jess Milne citeret for i pressemeddelelsen.

En 66-årig mand er blevet anholdt i forbindelse med indbruddet og er søndag eftermiddag i politiets varetægt, men det værdifulde kunstværk er endnu ikke fundet.

Politiet er nu igang med en grundig efterforskning for at finde værket og retsforfølge gerningsmændene.

Og det er langt fra noget ukendt værk, betjentene leder efter. For i 2016 blev det til stor opmærksom installeret i New York på et af Guggenheims toiletter til fri afbenyttelse for museumsgæsterne, og folk stod i kø i timevis.

I januar 2018 røg det gyldne toilet endnu engang i avisernes spalter, da Washington Post skrev, at Det Hvide Hus havde anmodet Guggenheim om at låne et maleri af Vincent van Gogh til Donald Trump og Melania Trumps gemakker. Kurator Nancy Spector svarede, at det ikke var muligt, men at præsidentparret var velkomne til at låne Maurizio Cattelans guldtoilet.

- Aldrig skidt på et guldtoilet

Ligesom på Guggenheim var Blenheim Palaces gæster også velkomne til at benytte sig af guldtoilet, men kun i tre minutter per person.

Værket blev installeret i august i år i rummet lige over for det værelse, hvor Winston Churchill blev født 30. november 1874.

Grundlæggeren af Blenheim Art Foundation, Edward Spencer-Churchill, sagde på det tidspunkt til avisen The Sunday Times:

- Selvom jeg er født med en sølvske i munden, har jeg aldrig skidt på et guldtoilet, så det ser jeg frem til.

På det tidspunkt kunne han dog ikke forestille sig, at nogen rent faktisk ville stjæle det kostbare værk, for det ville ikke være "den letteste ting at negle".

- For det første er det tilsluttet rørene, og for det andet vil en potentiel tyv ikke ane, hvem der har benyttet toilettet sidst, eller hvad han har spist. Så nej, jeg planlægger ikke at vogte over det, sagde han.