Udland

Brexit nærmer sig - nu skal Johnson til frokost med Juncker

Boris Johnson skal - trods sit selvproklamerede rejsestop - mødes med EU-kommissionsformand Juncker i Luxembourg. Daniel Leal-olivas / Ritzau Scanpix

De to ledere skal forsøge at bygge videre på den aktuelle dialog om, hvordan Brexit kan ske på velordnet vis.

Boris Johnson skal mandag møde EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker. Mødet mellem de to er det første, efter Johnson tiltrådte posten som premierminister i Storbritannien i juli.

Den britiske premierminister rejser til Luxembourg for at møde Juncker til en arbejdsfrokost, hvor de to skal forsøge at bygge videre på den aktuelle dialog om, hvordan Brexit kan ske på velordnet vis.

Efter mødet med Juncker skal Johnson mødes med Luxembourgs premierminister Xavier Bettel.

Skal sætte skub i forhandlinger

Brexit-forhandlingerne i Bruxelles er mere eller mindre gået i stå og har efterladt EU-spidserne frustrerede, fordi Boris Johnson ikke har kunnet præsentere en alternativ løsning på det kontroversielle punkt - Nordirlands grænse - som stadig volder problemer i forhandlingerne.

Storbritannien forlader EU 31. oktober, hvis ikke andet aftales inden da. Det kan ske med eller uden en aftale, og det sidste vil få store - ikke mindst økonomiske - følger for begge parter, dog mest for Storbritannien.

Juncker og Johnson skal forsøge at sætte yderligere skub i de aktuelle forhandlinger, der ifølge EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, giver grund til "nogen optimisme".

EU-ledere skulle ellers komme til London

Boris Johnson erklærede ellers, da han i sommer overtog posten som premierminister, at han ikke havde i sinde at rejse rundt i Europa for at sikre briterne en Brexit-aftale, hvis ikke EU-lederne skiftede mening i forhold til problematikken omkring den nordirske grænse.

En talskvinde for premierministeren sagde dengang:

- Premierministeren har gjort det klart, at han vil møde EU-lederne og forhandle. Men han vil ikke møde op for at få at vide, at EU ikke kan genåbne forhandlingerne om Brexit. Det er den besked, han har givet EU-lederne indtil videre, når han har talt med dem i telefonen.

Siden har han imidlertid været i både Paris, Berlin og Irland. Og på mandag altså også i Luxembourg.

Her er fem scenarier for et Brexit

 1. Tidligt valg

  Boris Johnson har krævet et valg i midten af oktober, hvilket ved flere afstemninger er blevet afvist af Labour. Oppositionspartiet vil først have vedtaget den lov, der forbyder Johnson at forlade EU uden en skilsmisseaftale 31. oktober.

  Mange Labour-medlemmer foretrækker et valg i november, da Johnson til den tid vil have været tvunget til at udskyde Brexit, hvilket kan svække hans chancer for genvalg.

 2. Brexit uden aftale

  Det er foreløbig planen, at Storbritannien forlader EU 31. oktober, uanset om der er indgået en aftale med EU eller ej.

  Den lov, som et flertal af Underhuset onsdag 4. september stemte for og som mandag 9. september blev til lov, gør dette scenarie mindre sandsynligt, men ikke utænkeligt.

  Ifølge loven skal premierministeren forsøge at få udskudt Brexit, hvis ikke der er enighed om en EU-aftale eller Brexit uden en aftale senest 19. oktober.

  Et flertal i parlamentet er imod et Brexit uden aftale. Et lynvalg kan dog give Boris Johnson et nyt flertal og dermed bane vejen for Brexit uden en aftale.

 3. Brexit med aftale

  Boris Johnson vil ændre den aftale, som hans forgænger, Theresa May, indgik med EU's ledere.

  Særligt er spørgsmålet om grænsen mellem det britiske Nordirland og EU-medlemmet Irland og samarbejdet henover den blevet et afgørende punkt i forhandlingerne.

  EU har flere gange afvist at genforhandle skilsmisseaftalen.

 4. Udskydelse af Brexit

  Et flertal i Underhuset stemte onsdag 4. september for et lovforslag, der dikterer, at regeringen skal søge om udsættelse af Brexit til 31. januar 2020.

  Det skal gælde, hvis ikke Boris Johnson får et flertal for en aftale med EU eller sikrer opbakning til et Brexit uden en aftale senest 19. oktober.

  En udskydelse er også afhængig af en godkendelse fra EU, der hidtil har krævet gode grunde for at udsætte Brexit.

  Det ventes imidlertid, at EU vil godkende en anmodning om endnu en udsættelse, da EU ikke ønsker Brexit uden en aftale.

 5. Intet Brexit

  Oppositionsleder Jeremy Corbyn har lovet, at hvis han vinder regeringsmagten, så vil han udløse en ny folkeafstemning.

  Her vil vælgerne igen skulle stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU.

  Skulle det komme dertil, har EU-Domstolen slået fast, at Storbritannien uden accept fra EU's øvrige medlemslande kan fortryde Brexit.

Ritzau, AFP.