Udland

Derfor tordner Trump mod centralbanken

Det forventes, at den amerikanske centralbank yderligere kommer til at sænke renten senere på måneden, ikke mindst som en reaktion på, at jobskabelsen i USA har været skuffende de seneste måneder, siger Mirco Reimer-Elster. Scanpix

KOMMENTAR: Økonomien er præsidentens stærkeste kort i 2020, men frygten for en recession er på alles læber.

USA's præsident Donald Trump har igennem længere tid kritiseret den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i stærke vendinger.

Så sent som i går skrev præsidenten en tirade på Twitter, hvor han opfordrede centralbanken til at sænke renten til nul eller lavere . I den forbindelse omtalte han centralbankchef Jerome Powell og hans bestyrelse som ”naiv” og ”fjolser”.

Derfor var det heller ikke overraskende, at Trump i dag fluks sendte et tweet ud, hvor han kritiserede ledelsen i Federal Reserve, efter den Europæiske Centralbank havde annonceret yderligere rentenedsættelser til det laveste niveau nogensinde.

Kort efter fulgte Nationalbanken i Danmark trop.

Seks uger siden sidste rentenedsættelse

Det er kun seks uger siden, at den amerikanske centralbank højst usædvanligt valgte at sænke renten for første gang siden finanskrisen. De forgange fire år havde centralbanken ellers gradvist øget renterne i takt med USA's økonomiske genoprejsning efter finanskrisen, men valgte altså denne sommer på trods af det historisk lange økonomiske opsving og den lave ledighed i Amerika at indtage en proaktiv rolle og sænke renten.

Det forventes, at den amerikanske centralbank yderligere kommer til at sænke renten senere på måneden, ikke mindst som en reaktion på, at jobskabelsen i USA har været skuffende de seneste måneder. Den amerikanske økonomi befinder sig dog overordnet set stadig i en solid tilstand og er i højere grad end europæernes økonomi forbrugsdrevet.

Dette skærmer til et vist omfang USA's økonomi fra eksterne økonomiske omstændigheder, så som lavere vækst i Europa eller Asien. Derfor er det ikke utænkeligt, at centralbanken vil vurdere, at økonomien fortsat er stærk på nuværende tidspunkt og derfor ikke har behov for flere rentenedsættelser lige foreløbigt.

Trump tordner jævnligt mod centralbanken

Det er i dette perspektiv, at præsident Trumps uhørte angreb mod centralbanken skal forstås.

Op til rentesænkningen i juli måned havde Trump også regelmæssigt været ude med riven efter centralbanken og dens chef, Jerome Powell.

I sidste uge tweetede præsidenten således om den centralbankchef, som Trump vel at mærke selv udpegede sidste år:

En mand, som præsidenten ellers også tidligere har karakteriseret som værende ”stærk, engageret og intelligent”. Ikke desto mindre har Jerome Powell i år gentagne skulle forholde sig til, hvorvidt han ville træde tilbage, hvis Trump bad ham om det.

Økonomien er Trumps trumfkort

Men hvorfor er præsidenten overhovedet så optaget af renteniveauet i USA og Europa?

Det korte svar er, at Trump gerne vil føre valgkamp og forsøge at få fire mere på posten på baggrund af en stærk økonomi. Netop økonomien er det eneste område, hvor Trump regelmæssigt kan mønstre mere end 50 procents opbakning i befolkningen.

Ifølge RealClearPolitics' oversigt ligger præsidentens generelle popularitetstal omkring de 43 procent for tiden, mens 49 procent bakker op om Trumps håndtering af økonomien.

Med andre ord er der omkring 5-10 procent af amerikanerne, der ikke bakker op om præsidentens indsats, men som alligevel giver Trump gode karakterer på det økonomiske område.

Man vover næppe den analytiske pels ved at vurdere, at præsident Trump får svært ved at opnå genvalg næste år, hvis han mister disse vælgere. Eksempelvis på grund af en økonomisk recession eller for meget snak om en amerikansk økonomi i krise.

Derfor presser præsidenten på, så den amerikanske centralbank følger trop med sin europæiske modpart og varsler yderligere rentenedsættelser – selvom dette ironisk nok ville bekræfte frygten for en mulig forestående økonomisk afmatning.