Udland

Omverdenen protesterer - men det stopper ikke Netanyahu

Den israelske premierminister kan annektere dele af Vestbredden - hvis bare han vinder valget og har amerikansk opbakning, siger TV 2s korrespondent.

Både Det Palæstinensiske selvstyre, FN og Den Arabiske Liga har protesteret kraftigt mod den israelske premierminister Benjamin Netanyahus plan om formelt at annektere en del af den besatte Vestbred.

- Det vil være at ødelægge mulighederne for at genoptage forhandlingerne for fred i regionen og selve ideen om en tostatsløsning, siger Stephane Dujarric, der er talsperson for FN’s generalsekretær.

Og den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas lover indædt modstand mod den israelske beslutning:

- Vi vil opnå vores mål, uanset konsekvenserne, siger Mahmoud Abbas.

Benjamin Netanyahu lovede tirsdag aften, at hvis han vinder valget på tirsdag, vil han annektere omkring en tredjedel af den besatte Vestbred.

- Vi har ikke haft sådan en chance siden seksdageskrigen i 1967, og vi får det måske ikke igen de næste 50 år, sagde han.

Annekteringen skal omfatte Jordandalen, fra Det Døde Hav i syd til Genesaret Sø i Nord. Det betyder, at hele grænsen til Jordan kommer under israelsk kontrol, og resterne af Vestbredden vil ligge helt omgivet af israelsk territorium.

FN protesterer mod israelsk plan om annektering

- Fra israelsk perspektiv er det et sikkerhedsspørgsmål, et spørgsmål om at etablere en bufferzone mod de arabiske stater mod øst, forklarer TV 2s Mellemøstenkorrespondent Benjamin Kurstein.

Men han tilføjer samtidig, at perspektivet er et helt andet for den palæstinensiske befolkning:

- For dem er det et farvel til drømmen om en palæstinensisk stat. Hvis Israel annekterer hele Jordandalen og samtidigt freder de mange israelske bosættelser andre steder på Vestbredden, så er det ikke muligt at skabe en sammenhængende palæstinensisk stat på Vestbredden. Så bliver det en række små klatter af land omkring palæstinensiske byer og landsbyer, små enklaver, som vanskeligt kan udgøre en stat, forklarer han.

Lyn-analyse

Forslaget er et indspark i valgkampen, hvor der er næsten dødt løb mellem Benjamin Netanyahu og oppositionen.

Men hvis Netanyahu vinder valget og kan danne regering, så er det muligt for Israel at gennemføre planen med opbakning fra USA.

Sandheden er jo, at Israel de facto har kontrolleret området siden 1967. Der er ikke noget, der står i vejen for en annektering.

Der vil selvfølgelig lyde højlydte protester fra omverdenen. Men Israel behøver ikke frygte for reaktionen fra den arabiske verden.

Palæstinenserne har ingen venner. I hvert fald ikke så gode venner, at de vil komme dem til undsætning.

Benjamin Netanyahu kan tage de mange internationale protester med ro, eftersom han kan regne med opbakning fra sin tætteste allierede, den amerikanske præsident Donald Trump.

USA har tidligere givet Benjamin Netanyahu to store diplomatiske sejre, da man først anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad og tidligere i år anerkendte det israelske overherredømme over Golan-højderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967.

Tirsdag lovede Netanyahu da også ’først at koordinere med Trump’, før han fører sine planer ud i livet.

En talsmand for den amerikanske præsident siger, at USA ikke har nogen kommentarer til forslaget, men Netanyahu har antydet, at han allerede har sikret sig amerikanske opbakning til ideen.

USA har længe varslet en fredsplan for Mellemøsten, men vil først offentliggøre den, efter der er dannet en ny israelsk regering.

Dette tweet viser et kort over Netanyahus planlagte annektering. På kortet er det nuværende besatte område på Vestbredden det hvide og det blå område (det gule område er nabolandet Jordan). Det blå område er den del, som Netanyahu vil annektere. Det omfatter hele grænsen til Jordan fra Det Døde Hav til Genesaret Sø. Undtagen det orange område omkring byen Jeriko, som skal blive under palæstinensisk kontrol.