Udland

Nyt missil kan ændre magtbalancen i Det Sydkinesiske Hav

En ny type amerikanske krigsskibe med missilerne om bord er på vej til det omstridte Sydkinesiske Hav.

Et avanceret norsk flådemissil er den amerikanske flådes seneste trumfkort i den langvarige konfrontation mellem USA og Kina i det sydkinesiske hav.

Missilsystemet er nu installeret på det første amerikanske krigsskib, USS Gabrielle Giffords, der er på vej til Singapore og derfra kan blive sendt på patrulje i Det Sydkinesiske Hav, rapporterer tv-stationen CNN i dag.

- Det skal styrke USA's troværdighed, når det gælder afskrækkelse i regionen, siger militæranalytikeren Timothy Heath til CNN.

Det Sydkinesiske Hav er omstridt, fordi Kina betragter det som et indre kinesisk farvand, mens USA betragter det som åbent internationalt farvand.

Den pointe understreger USA ved rutinemæssigt at lade flådefartøjer gennemsejle farvandet. Mens Kina på sin side har oprustet i området ved at udbygge ubeboede koralrev, der tidligere knap nok stak op af havet, til militærbaser og flyvepladser af beton og cement, der nu betragtes som kinesisk landterritorium.

Styres af drone

Seneste skridt i den militære opbygning fra amerikansk side i Det Sydkinesiske Hav er en flåde af 30 små, relativt fladbundede og manøvredygtige amerikanske krigsskibe, hvoraf USS Gabrielle Giffords er det første.

Ombord er det nye missilsystem, der er udviklet af det norske våbenteknologi-firma Kongsberg til den norske flåde og senere indkøbt til den amerikanske flåde.

Missilsystemet har to fordele. For det første en rækkevidde på over 160 kilometer. Markant mere end tilsvarende systemer. For det andet et nyt styresystem, hvor missilerne styres af en dronehelikopter og på den måde kan styres mod mål længere væk, end hvad der kan ses fra skibets traditionelle radar.

- Det giver et krigsskib ’øjne hen over horisonten’. Evnen til at finde målene er vigtig for dette missilsystem. Du kan kun ramme, hvad du kan se, siger en anden militæranalytiker, tidligere flådekaptajn Carl Schuster, til CNN.

Oprustning er nødvendig

Set med amerikanske øjne er oprustningen et nødvendigt svar på den kinesiske militære overlegenhed i Det Sydkinesiske Hav, hvor kineserne ifølge amerikanske tal har tre gange så mange krydsermissiler til rådighed som USA.

- Dette er første skridt mod at ændre den ubalance, og der kommer flere skridt i de kommende år, siger Carl Schuster til CNN.

Set med kinesiske øjne er det netop den amerikanske oprustning, der retfærdiggør udbygningen af de kinesiske baser i Det Sydkinesiske Hav.

- Stillet over for disse tungt bevæbnede skibe og militærfly, hvordan kan vi så undlade at udbygge vores forsvar? spurgte den kinesiske forsvarsminister, Wei Fenghe, retorisk i juni.