Udland

Hollandsk læge frikendt i principiel sag om aktiv dødshjælp

Overlæge og tidligere formand i Etisk Råd frygter konsekvenserne af dommen.

En domstol i Holland har onsdag frikendt en læge, som hjalp en 74-årig dement patient med aktiv dødshjælp for tre år siden.

Sagen er den første af sin slags, siden aktiv dødshjælp blev lovligt i Holland i 2002. Det skriver BBC.

Anklagemyndigheden mente ikke, at lægen havde indhentet tilstrækkeligt samtykke til at give dødshjælp.

Anklageren ønskede dog ingen straf, da lægen handlede med gode intentioner - i stedet ville anklageren have retten til at tage stilling til, hvad der er tilstrækkeligt samtykke.

Patienten havde ønsket aktiv dødshjælp, da hun fik demensdiagnosen, men lægen konsulterede ikke patienten igen, efter hun var blevet så syg, at hun kom på et plejehjem for demente.

Overlæge: Reglerne bøjes

Med onsdagens dom har domstolen i Holland slået fast, at syge patienter skal holdes op på de beslutninger, de har taget som raske.

Det mener overlæge og tidligere formand i Etisk Råd Ole Hartling, der frygter konsekvenserne:

- Der er mange raske, som siger, "hvis jeg skulle ende sådan, så vil jeg ikke". Vi siger umiddelbart, at vi ikke vil have sådan et liv, hvor vi for eksempel ikke kan tørre os selv. I det øjeblik det så sker, bør man sikre sig, at det er det, patienten ønsker.

Ole Hartling mener, at der med dommen i Holland vil komme mange lignende tilfælde, hvor man vil give dødshjælp til en patient, som har ønsket det, mens vedkommende var mere rask.

- Vi ser ligeså stille, at reglerne bøjes ud fra et retfærdighedssynspunkt, siger Ole Hartling med henvisning til dommen i Holland.

Kan danne præcedens

Retssagen i Holland blev fulgt med stor interesse af eksperter, som mener, at den kan danne præcedens for lignende sager i fremtiden.

I den aktuelle sag fik kvinden en demensdiagnose fire år, før hun døde for tre år siden. I et brev skrev kvinden, at hun ville have aktiv dødshjælp, inden hun kom på plejehjem. Hun ville dog selv bestemme, hvornår tidspunktet var det rette.

Da tiden kom, sørgede en læge for, at kvindens ønske blev indfriet. Han puttede et bedøvelsesmiddel i hendes kaffe, og hun mistede bevidstheden. Men kvinden vågnede, og hendes datter og mand måtte holde hende nede i sengen, indtil den dødelige dosis medicin virkede.

Det afgørende spørgsmål i retssagen i Holland var, hvorvidt den demente kvinde var i stand til at give sit samtykke til den aktive dødshjælp – uanset hendes tidligere erklæring om, at det var det, hun ønskede.