Udland

Første gang nogensinde: Vand fundet på potentielt beboelig planet

Forskere har fundet vand på exoplaneten K2-18b.

Vand er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til liv i rummet, og for første gang nogensinde har forskere fundet vand på en planet i den såkaldte beboelige zone.

Den ledende forsker bag opdagelsen, Giovanna Tinetti, der er professor ved University College London, kalder opdagelsen for ’mind blowing’.

- Exoplaneten K2-18b kredser om en stjerne, hvor temperaturerne ser ud til at være forenelige med liv, siger hun ifølge BBC.

En exoplanet er en planet, der kredser om en anden stjerne end vores sol. Den første blev opdaget i 1992 og siden er mere end 4000 andre fundet. Den beboelige zone er det område omkring en stjerne, hvor temperaturerne passer med, at vand kan eksistere i flydende form.

Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed

Hvis man gerne vil flytte ud i rummet, bør man trods den store opdagelse slå koldt vand i blodet.

K2-18b ligger 111 lysår væk - det svarer til omkring en billiard kilometer eller et 1-tal efterfulgt af 15 nuller – og det er således ikke engang muligt at sende en sonde derud.

Så forskerne glæder sig til næste år, når der kommer nogle nye teleskoper, hvor man vil kunne se, om der bliver produceret gasser i exoplanetens atmosfære, som udelukkende ville kunne produceres af levende organismer.

- Inden for ti år vil vi vide, om der er stoffer, som er skabt af liv i atmosfæren, siger Ingo Waldmann fra University College London om udsigterne til at opklare et af universets største mysterier.

En ener

Holdet bag opdagelsen har gennemgået alle planeter, Hubble-teleskopet har fundet mellem 2016 og 2017. Her har de fastslået hvilke stoffer, der var i deres atmosfærer, ved at se på ændringer i lyset fra stjernerne, når planeterne kredsede omkring deres sole.

Kun på K2-18b fandt de tegn på vand, og der ser ud til, at der er en masser af det.

Exoplaneten er lidt mere end dobbelt så stor som vores jord, temperaturerne er mellem 0 og 40 grader, og forskerne mener, at op mod 50 procent af atmosfæren kan bestå af vand.

Så måske er vi ikke er langt fra at opklare, om jorden er det eneste sted i universet, der huser liv.