Udland

Vestager i spil til en af EU-Kommissionens store satsninger, siger Lotte Mejlhede

Ifølge Lotte Mejlhede skal Margrethe Vestager fortsætte med nogle af områderne fra sin tid som konkurrencekommissær. Francois Walschaerts / Ritzau Scanpix

Ud over posten som EU-viceformand bliver Margrethe Vestager formentlig også kommissær for digitalisering - en af EU-Kommissionens store satsninger.

Når formanden for EU-Kommissionen, tyske Ursula von der Leyen, på et pressemøde tirsdag præsenterer sit hold af EU-kommissærer, vil Margrethe Vestager efter alt at dømme få et af de områder, som kommissionen de kommende fem år vil satse stort på: digitalisering.

Det siger TV 2s korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

- Vi får at vide, at hun får muskler, så hun selv kan foreslå lovgivning. Hun får økonomi. Og hun får mennesker – det er et af de områder, som den nye kommission vil satse på, siger Lotte Mejlhede.

Dermed bliver Margrethe Vestager – efter alt at dømme – også kvinden, der skal udrulle det digitale på andre politikområder.

Skal fortsat lægge arm med virksomheder

Samtidig tyder det ifølge Lotte Mejlhede på, at en del af opgaverne inden for konkurrenceområdet bliver lagt på Margrethe Vestagers skuldre.

Det betyder blandt andet, at Margrethe Vestager – ligesom da hun var konkurrencekommissær – fortsat skal lægge arm med nogle af de store virksomheder i spørgsmålet om, hvilken skat virksomhederne skal betale.

- Vi har ikke fået bekræftet endnu, hvordan arbejdsdelingen bliver, men Vestager bliver ikke konkurrencekommissær – der kommer en anden – men nogle af opgaverne som konkurrencekommissær kan hun føre videre på sit nye område, siger Lotte Mejlhede.

Flere kilder har over for Altinget ligeledes bekræftet, at Vestager får en rolle som "digital superkommissær".

Det er allerede kendt, at Margrethe Vestager, sammen med hollænderen Frans Timmermans, bliver viceformand for EU-Kommissionen. De vil sammen med Ursula von der Leyen indgå i en tredelt ledelse, forklarer Lotte Mejlhede.

Et andet af de områder, som den nye kommission vil satse på, er ifølge Lotte Mejlhede klimaet. Og dét område vil Frans Timmermans efter alt sandsynlighed sætte sig på.

- Det hører vi på vandrørene. Og det er også tænkt som et område, der skal tænkes ind i alle mulige andre områder. Så den nye kommission vil sætte et kraftigt aftryk på det digitale område og på klimaområdet, siger Lotte Mejlhede.

Ny kommission uden britiske kommissærer

Den nye kommission tiltræder 31. oktober og kommer ikke til at have britiske kommissærer. Det skyldes, at det er forventningen, at briterne forlader EU samme dag, som den nye kommission trækker i arbejdstøjet.

Navnene på de kommissærer, der tirsdag bliver indstillet af formanden for EU-Kommissionen, er ikke skrevet i granit, før EU-Parlamentet har godkendt dem.

Det sker gennem en høring, og forud for høringen skal kandidaterne afgive erklæringer om deres økonomiske forhold og interesser.

Derefter bliver kommissærerne udnævnt af Det Europæiske Råd.

- Jeg tror godt, at vi med det samme kan sige, at det ikke bliver dem alle sammen, som kommer gennem nåleøjet. Der er en tradition for, at nogen skal falde for parlamentets sværd, siger Lotte Mejlhede.

Ursula von der Leyen præsenterer sit hold klokken 12 tirsdag.