Udland

Vestager bliver delt nummer tre i EU: - Det har jeg det rigtig fint med

Kommissionsformand Ursula von der Leyen har udnævnt tre ledende næstformænd i EU-Kommissionen.

Danske Margrethe Vestager skal være ledende næstformand og konkurrencekommissær i den nye EU-Kommission.

Det offentliggjorde EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tirsdag.

Timmermanns er nummer to, og så er Vestager og Dombrovskis ligestillede som nummer tre

Lotte Mejlhede, TV 2s EU-korrespondent

Som ledende næstformand får Vestager tildelt ansvaret for EU's digitale dagsorden. Derudover beholder hun sin post som konkurrencekommissær.

Margrethe Vestager er en af tre næstformænd i EU-Kommissionen, men hun er ikke øverst i hierarkiet. Hvis kommissionsformand Ursula von der Leyen eksempelvis er syg, bliver det Frans Timmermans fra Holland, der erstatter hende. Det fortæller Margrethe Vestager, der tilføjer, at hun har det "rigtig fint" med hierarkiet.

Udover Vestager og Timmermans er også Valdis Dombrovskis fra Letland blevet udnævnt til næstformand.

- Timmermans er nummer to efter Ursula von der Leyen, og så er Margrethe Vestager og Valdis Dombrovskis ligestillede som nummer tre. Men der er ingen tvivl om, at Vestager med det digitale ansvarsområde har fået en meget betydningsfuld post, som Ursula von der Leyen ser som væsentligt og tungtvejende, siger TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Kæmpe cadeau til Vestager

Hun mener, at det er en kæmpe cadeau til Margrethe Vestager, at hun samtidig får lov til at beholde sin post som konkurrencekommissær.

- Det er særligt techgiganterne, Vestager har lagt arm med som konkurrencekommissær, og derfor giver det god mening, at hun beholder det, og får det digitale som ressortområde oveni, siger Lotte Mejlhede.

Vestager har de seneste år blandt andet udskrevet historisk store bøder til eksempelvis it-virksomheden Google.

Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, vurderer, at der "absolut" er tale om en toppost til Margrethe Vestager.

- Hun får noget, der virkelig er bid i. Man havde måske frygtet, at de her næstformænd ville ende på toppen af kransekagen uden rigtig mulighed for at præge politikken. Men det er i hvert fald ikke det, der ligger i kortene, siger hun.

Toppost er belønning

Marlene Wind mener, at Margrethe Vestager er blevet belønnet for det gode arbejde, hun har gjort som konkurrencekommissær:

- Nu får hun så tilført den her nye prioritering af det digitale område. Så det er virkelig noget, kommissionen vil lægge vægt på de næste fem år sammen med klima, siger hun.

EU's klimadagsorden er et område, Frans Timmermans har fået tildelt.

Von der Leyen begrundede sin beslutning om at gøre Vestager til konkurrenceansvarlig igen med, at danskeren har været "enestående til jobbet".

- Vi må gøre vores indre marked klar til den digitale tidsalder, vi må udnytte kunstig intelligens og big data til fulde, vi må forbedre cybersikkerheden, og vi må arbejde hårdt for vores teknologiske suverænitet, sagde Von der Leyen tirsdag på et pressemøde om Vestagers nye ansvarsområde.

Glad og ydmyg Vestager

Margrethe Vestager er glad for sin nye rolle i EU-Kommissionen. Det skrev hun på Twitter kort efter udnævnelsen, og hun gentog det, da hun efterfølgende mødte pressen.

- Jeg tror, at det er mere end seks måneder siden, at jeg sagde, at jeg gerne ville være kommissær igen, og at jeg gerne vil være konkurrencekommissær. Folk sagde: Nej, nej, det spiller ikke. Men lige nu spiller det.

Kommissærerne, der tirsdag blev indstillet af formanden for EU-Kommissionen, er ikke sikre på jobbet, før EU-Parlamentet har godkendt dem.

- Der er stor sandsynlighed for, at det ikke bliver dem alle sammen, som kommer gennem nåleøjet. Der er en tradition for, at nogen skal falde for parlamentets sværd, siger EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, som vurderer, at Margrethe Vestager er så godt som sikker på at blive godkendt af parlamentet.

Det endelige kommissærkollegium skal være endeligt på plads 1. november.