Udland

Satellitfoto afslører iransk løgn og brud på internationale regler, siger britisk minister

Adrian Darya-1 har stik mod internationale sanktioner leveret olie til Syrien. Satellite Image ©2019 Maxar Technologies / Handout / Ritzau Scanpix

En iransk olietanker, der tidligere var tilbageholdt ved Gibraltar, har brudt EU-sanktioner og er sejlet til Syrien, det siger britisk minister.

For en uge siden afbrød tankskibet Adrian Darya-1 sine radarsignaler et sted i Middelhavet.

Siden har ingen officielt vidst, hvor det iranske skib blev af.

Men nu er skibet dukket op igen. Et satellitbillede viser, at det nu befinder sig i den syriske havneby Tartus - og dermed i hænderne på det syriske regime.

Satellitbilledet som skulle vise Adrian Darya-1 i den syriske by Tartus.

Det sker stik mod de løfter, den iranske regering kom med, da skibet og dets olielast blev frigivet i august efter at have været tilbageholdt i Gibraltar flere uger.

Den britiske udenrigsminister Dominic Raab er ikke i tvivl om, hvem man skal rette fingeren mod, og den iranske ambassadør er blevet indkaldt for at stå skoleret.

- Iran har udvist en total mangel på respekt overfor de tilkendegivelser, de gav forud for frigivelsen af Adrian Darya-1, siger han tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han siger desuden, at salg af olie til det "brutale, syriske regime" er en del af et mønster, der skal forstyrre den regionale sikkerhed.

- Irans handlinger er et uacceptabelt brud på internationale normer, lyder det fra Raab.

Millioner tønder olie

Det iranske skib blev opbragt af britiske styrker 4. juli ved Gibraltar efter mistanke om, at skibet skulle levere olie til Syrien i strid med EU's sanktioner mod landet. Dengang hed skibet Grace-1.

Iranerne nægtede og leverede en skriftlig garanti for, at skibet ikke ville afsætte sin last med 2,1 millioner tønder olie i Syrien.

Trods store protester fra USA, besluttede Gibraltar at frigive skibet og besætningen 15. august, hvor skibet havde skiftet navn til Adrian Darya-1.

Adrian Darya-1 gik tidligere under navnet Grace-1.

For få dage siden oplyste det iranske udenrigsministerium, at lasten var blevet solgt, og at det var op til den nye ejer at beslutte, hvor skibet skulle sejle hen. Siden har styret i Teheran oplyst, at skibet har afleveret sin last.

- Olietankeren Adrian Darya-1 er omsider gået i havn ved Middelhavets kyst og har afleveret sin last, lød det fra en talsmand ifølge nyhedsbureauet Irna.

Anklages for at støtte terrorister

Det ændrer dog ikke noget for Dominic Raab, der også anklager iranerne for ulovligt at beslaglægge skibe og levere våben til houthi-oprørere i Yemen – oprørere, som han mener er Hizbollah-terrorister. Han ser dog gerne, at spændingerne mellem Iran og Vesten bliver løst.

- Vi ønsker, at Iran skal komme tilbage i det gode selskab, men den eneste måde, det kan ske, er, at de holder ord og overholder de internationale regler, siger Dominic Raab.

Iran tilbageholder fortsat et britisk tankskib.