Brexit

Nyt nederlag til Boris Johnson - får igen nej til at udskrive valg

Den britiske premierminister tabte natten til tirsdag endnu en afstemning i det britiske parlament, der nu suspenderes frem til 14. oktober.

For anden gang på en uge måtte den britiske premierminister, Boris Johnson, sande, at der ikke er det nødvendige flertal for at udskrive parlamentsvalg.

Underhuset stemte natten til tirsdag om Johnsons forslag, og da resultatet blev læst op kort efter klokken halv to, stod det klart, at 293 havde stemt for, mens 46 stemte imod.

Men da et forslag om at udskrive valg i utide skal have opbakning fra to tredjedele af Underhusets 650 medlemmer, svarende til 434 stemmer, faldt forslaget. Et stort antal parlamentsmedlemmer undlod dermed at afgive deres stemme ved afstemningen.

- Igen har oppositionen vist, at de tror, de ved bedre, sagde Boris Johnson efter afstemningen.

Forinden kaldte han oppositionspartiet Labours modstand mod valgudskrivelsen for "en undergravelse af det britiske folks vilje". I sidste uge tabte Johnson en tilsvarende afstemning.

Anden gang det suspenderes

Grunden til, at Johnson vil have et valg, er, at Underhuset i sidste uge vedtog, at regeringen ikke må trække landet ud af EU uden en aftale med unionen.

Det er den eneste måde, vi kan rense luften og komme ud af dødvandet

Boris Johnson, premierminister

Hvis ikke der ligger en aftale klar på den nuværende Brexit-dato - 31. oktober - skal regeringen dermed søge udsættelse frem til 31. januar 2020, så der er mere tid til at forhandle en aftale på plads.

Underhusets lovforslag blev mandag endeligt underskrevet af den britiske monark, hvorefter Boris Johnsons forslag om nyvalg igen skulle til afstemning.

Jeg er ikke rede til at risikere den katastrofe

Jeremy Corbyn, leder af Labour

Boris Johnson gentog mandag, at han ikke vil acceptere en udsættelse af Brexit - og at den eneste løsning nu er at udskrive valg:

- Det er den eneste måde, vi kan rense luften og komme ud af dødvandet, sagde premierministeren mandag.

Parlamentet bliver nu suspenderet

Jeremy Corbyn, leder af Labour, har afvist at stemme for et nyvalg, før muligheden for britisk udtræden af EU uden en skilsmisseaftale "er taget af bordet".

- Jeg er ikke rede til at risikere den katastrofe, et Brexit uden skilsmisseaftale ville være for vores samfund, sagde Corbyn inden afstemningen.

Til det svarede Boris Johnson:

- Udsættelser og overspringshandlinger er blevet oppositionens kendetegn. Hvis de vil have en ny udsættelse (af Brexit, red.), er den eneste ordentlige måde at gøre det på at gå til vælgerne.

Efter debatten og afstemningen mandag aften og natten til tirsdag bliver parlamentet nu suspenderet frem til 14. oktober.

Boris Johnson har sagt, at han vil trække Storbritannien ud af EU senest 31. oktober - med eller uden en aftale. Han har pure afvist at søge udsættelse i EU:

- Så vil jeg hellere dø i en grøft, sagde han torsdag.