Udland

Japan vil dumpe store mængder radioaktivt vand i Stillehavet

Obevaringstanke ved Fukushima-værket. Der er snart ikke plads til flere. Issei Kato / Ritzau Scanpix

Mere end én million ton radioaktivt forurenet vand bliver lige nu opbevaret ved Fukushima-kraftværket.

Alt er under kontrol. Sådan lød det for seks år siden fra Japans premierminister Shinzo Abe, da han blev spurgt om situationen på atomkraftværket i Fukushima, der blev ødelagt af en tsunami i 2011.

Men nu er situationen en anden.

Ifølge Japans miljøminister bliver det nemlig snart nødvendigt for ejerne af atomkraftværket at lede store mængder vand forurenet med radioaktive stoffer ud i Stillehavet.

- Den eneste mulighed er at hælde vandet ud i havet, siger miljøministeren Yoshiaki Harada på et pressemøde tirsdag ifølge The Guardian.

1000 tanke med radioaktivt vand

Siden tsunamien i 2011 har japanerne kæmpet med ophobning af forurenet grundvand.

Grundvandet bliver forurenet, når det kommer i kontakt med vand, der bliver brugt til at køle de tre beskadigede reaktorer i Fukushima-kraftværket ned, så de ikke nedsmelter.

Når vandet er blevet forurenet, er det ind til nu blevet opbevaret i tanke. Det betyder, at der i dag står mere end 1000 tanke med over én million ton forurenet vand ved atomkraftværket.

Det er i tanke som disse, det inficerede vand bliver opbevaret i.

Men de 1000 tanke fylder meget, og det er lige nu problemet for Japan, der regner med at løbe tør for plads til formålet i 2022.

Det er derfor Japans miljøminister nu foreslår at tømme det radioaktive vand ud i havet.

- Ingen andre muligheder

Tidligere har det været foreslået at grave vandet ned i jorden eller omdanne det til damp eller hydrogen, men de muligheder afviser miljøministeren.

- Der er ingen andre løsninger, siger Yoshiaki Harada.

Miljøministeren understreger dog, at den endelige beslutning endnu ikke er taget, hvilket også blev bekræftet af den japanske regerings kabinetssekretær, Yoshihide Suga.

- Der er ikke taget nogen beslutning endnu, og en beslutning vil først blive taget efter grundige diskussioner, fortæller Yoshihide Suga ifølge CNN.

100.000 blev evakueret

Det var et kraftigt undersøisk jordskælv, der 11. marts 2011 ramte det nordøstlige Japan og udløste en tsunami.

Tsunamien ramte blandt andet atomkraftværket i byen Fukushima. Tre reaktorer blev beskadiget på Fukushima Daiichi-værket, og radioaktivt materiale blev blæst op i atmosfæren.

Mere end 100.000 personer blev evakueret fra området.