Udland

Hård kritik af styret i Iran efter ung kvindelig fodboldfans død

To unge kvinder demonstrerer ved en fodboldkamp i Sankt Petersborg for iranske kvinders ret til at gå til fodbold. Dylan Martinez / Ritzau Scanpix

FIFA og menneskerettighedsgrupper kritiserer Iran for at kønsdiskriminere kvinder og presser på for at få forbud ophævet.

En kvindelig iransk fodboldfans død har vakt fornyet kritik af styret i Iran.

29-årige Sahar Khodayari døde mandag af sine skader, efter hun i sidste uge satte ild til sig selv udenfor en retsbygning i Irans hovedstad Teheran.

Hun stod anklaget for i marts i år at have forsøgt at snige sig ind til en kamp med sit favorithold, Esteghlal. Den unge kvinde blev opdaget af politiet og anholdt, da styret i Iran ikke tillader kvinder adgang på landets fodboldstadioner.

Ifølge iranske medier risikerede Sahar Khodayari en fængselsdom på seks måneder.

Sagen mod Khodayari er ifølge BBC blevet fulgt af iranere verden over, der har hyldet hende på sociale medier, hvor hun fik tilnavnet 'blue girl' - den blå pige - med reference til Esteghlals klubfarver.

Hendes beslutning om at sætte ild til sit selv foran retsbygningen har fået stor opmærksomhed i Iran. Amnesty International har rettet hård kritik af styret og ser den unge kvindes død som et udtryk for landets "foragt for kvinders rettigheder".

- Hendes død må ikke være forgæves. Den må give anledning til forandring i Iran, hvis nye tragedier skal forhindres i fremtiden, siger Philip Luther ifølge BBC.

Dette billede af den blåklædte Sahar Khodayari er blevet delt igen og igen på sociale medier, hvor hun fik tilnavnet  'den blå pige'.

Iran har fået det gule kort af FIFA

Trods forbuddet har Iran lejlighedsvis tilladt et fåtal af kvinder adgang til fodboldkampe. Blandt andet i fjor hvor det internationale fodboldforbund FIFA's præsident, Gianni Infantino, var inviteret.

Menneskerettighedsgrupper mener dog, at styret i Iran bruger disse kampe som reklamestunts, og at det internationale samfund bør træde i karakter for at få Iran til at droppe forbuddet.

FIFA har advaret Iran og krævet forbuddet mod kvinder ophævet inden 31. august, men det er endnu ikke sket.

- Selvom vi er klar over udfordringerne og de kulturelle følsomheder, bliver vi simpelthen nødt til at blive ved med at gøre fremskridt på det her område. Ikke kun fordi vi skylder det til kvinder i hele verden, men også fordi vi har en forpligtelse til det i forhold til mest basale principper i FIFA's vedtægter, skrev FIFA-præsidenten tidligere i år i et brev til Iran.

Her er det kvinder til en fodboldkamp i Stockholm, der gør opmærksom på problematikken.

Fodboldforbundet har tirsdag også reageret på Sahar Khodayaris død. I en udtalelse lyder det ifølge BBC:

- Vi er bevidste om tragedien og beklager den dybt. FIFA giver vores kondolencer til Sahars familie og venner og gentager vores opfordringer til de iranske myndigheder om at sikre kvinders frihed og sikkerhed som en del af kampen for at få sat en stopper for forbuddet mod kvinder på stadion.

Iran spiller sin første hjemmekamp i VM-kvalifikationen mod Cambodia 10. oktober på Azadi Stadium i Teheran – samme stadion, som Sahar Khodayari blev anholdt på. Det er ikke oplyst, om kvinder får adgang til kampen – eller om Iran vil blive ramt af sanktioner, hvis kvinder nægtes adgang til VM-kampen.

- Det her er en tragedie

Dødsfaldet har også givet genlyd flere steder i fodboldverden. Flere af det svenske kvindelandsholds spillere har udtrykt deres fortvivlelse over Sahar Khodayaris død.

- Det her er en tragedie, og det kan ikke blive ved med at fortsætte. Det er tid til handling og ikke stilhed. Vi er nødt til at hjælpe Irans kvinder i kampen mod kønsapartheid, skriver holdets anfører Kosovare Asllani på Twitter.

Den tidligere Bayern München-spiller Ali Karimi, som har spillet 127 landskampe for Iran, har de senere år været en ihærdig fortaler for at ophæve forbuddet mod kvindelige fodboldtilskuere. Han har opfordret alle iranere til at boykotte fodboldkampe på iransk grund.

Den iransk-armenske fodboldspiller Andranik 'Ando' Teymourian, som både har været iransk landsholdsanfører og spillet for Sahar Khodayaris yndlingsklub Esteghlal, har opfordret til, at Iran navngiver et stadion efter den nu afdøde kvinde.

Den iranske informationsminister Mohammad-Javad Azari Jahromi har omtalt Sahar Khodayaris død som en ”trist hændelse”. Iranske statsmedier Sahar Khodayaris søster for, at den døde kvinde havde en psykisk lidelse.