Brexit

Efter dramatisk suspendering af parlament - politikere bryder ud i fællessang

Flere parlamentsmedlemmer forsøgte fysisk at stoppe Underhusets formand fra at forlade salen og underskrive suspenderingen af parlamentet.

Det britiske parlament blev natten til tirsdag suspenderet efter et døgn med højspændt debat, tilråb, mundhuggeri og afstemninger.

Og da det stod klart, at suspenderingen af parlamentet officielt trådte i kraft, tog flere medlemmer skilte med påskriften "bragt til tavshed" frem, ligesom flere råbte "skam dig" til regeringspartiets medlemmer.

Og mens oppositionspolitikerne ventede på, at John Bercow, formand for Underhuset, vendte tilbage fra parlamentets andet kammer, House of Lords, hvor formaliteterne omkring suspenderingen fandt sted, brød flere af de skotske og walisiske parlamentsmedlemmer ud i sang. Se videoen herunder:

- Det var meget iøjnefaldende. Og sangene var typiske nationalistsange og røde protestsange. 'Renditions of Red Flag' kan eksempelvis sammenlignes med 'Når jeg ser et rødt flag smælde', der synges 1. maj, siger Peter James Stark, der er britisk statsborger, og som har arbejdet som rådgiver i Europa-Parlamentet og på den britiske ambassade i Danmark.

Foruden 'Renditions of Red Flag' blev der også sunget 'Jerusalem', 'Flower of Scotland' og 'Bread of Heaven'.

Forsøgte fysisk at stoppe formanden

Premierminister Boris Johnson besluttede 28. august at lade parlamentet suspendere.

Kritikere mente, at det gjorde det umuligt for parlamentsmedlemmerne at udfærdige love, der kan sætte en stopper for Johnsons plan om at forlade EU en aftale. Han selv forsvarede det derimod med, at han ønskede mere tid til at forberede lovgivningsarbejdet til et Brexit.

Forinden selve suspenderingen i nat var gået kaotiske scener.

Først trådte den lov, som Underhuset har vedtaget uden om regeringen, der forpligter den til at bede om udsættelse af Brexit uden en aftale med EU, i kraft. Dernæst afviste parlamentet at lade premierminister Boris Johnson udskrive nyvalg.

Dette førte til, at premierministeren igen nægtede at ville efterkomme ønsket om at bede om en udsættelse.

I aften gjorde jeg alt, hvad jeg kunne for at forhindre, at Parlamentet blev suspenderet

Rachael Maskell, parlamentsmedlem

Og da John Bercow officielt skulle forlade Underhuset for at underskrive suspenderingen, forsøgte parlamentsmedlemmer fysisk at stoppe ham fra at forlade sin stol:

- I aften gjorde jeg alt, hvad jeg kunne, for at forhindre, at parlamentet blev suspenderet. Jeg præsenterede Yorks holdning via en appel og prøvede derefter at forhindre formanden i at gå til Overhuset, skriver parlamentsmedlemmet Rachael Maskell på Twitter.

Andre sang med og kaldte episoden for "smuk". Heriblandt parlamentsmedlemmet Danielle Rowley.

Suspenderet frem til 14. oktober

Parlamentet er nu suspenderet til 14. oktober.

17. oktober afholdes der EU-topmøde i Bruxelles, og her håber Boris Johnson, at han kan forhandle en aftale på plads.

Regeringen vil fortsætte med at forhandle om en aftale, men samtidig forberede udtræden uden

Boris Johnson, premierminister

- Regeringen vil fortsætte med at forhandle om en aftale, men samtidig forberede udtræden uden, lød det fra en stålsat premierminister efter nederlaget i afstemningen om nyvalg.

- Jeg deltager i topmødet 17. oktober, og lige meget hvor meget dette parlament forsøger at binde mine hænder, vil jeg stræbe efter at få en aftale, der er i nationens interesse.

- Denne regering vil ikke udsætte Brexit længere, tilføjede en tydeligt irriteret Boris Johnson.

Boris Johnson har sagt, at han vil trække Storbritannien ud af EU senest ved deadline 31. oktober - med eller uden en aftale.

Han er dog forfatningsmæssigt bundet til at bede om udsættelse, medmindre han kan lande en aftale med EU inden.