Brexit

50 dage til Brexit: Hvad skal tiden bruges til?

Det britiske parlament er sendt hjem, og EU siger, at Brexit-forhandlingerne er "lammede". Men Boris Johnson er stadig optimist.

Der er faste og meget britiske traditioner for, hvad der skal ske, når parlamentet bliver suspenderet om efteråret før partikongresserne.

Parlamentsmedlemmerne ifører sig parykker og mødes i Overhuset til en nøje indstuderet ceremoni.

Men i år var tingene anderledes.

Da parlamentet blev suspenderet mandag aften, blev Labours medlemmer siddende i protest og viftede med skilte med påskriften ’Silenced’ (’tvunget til tavshed’, red.).

I år bliver parlamentet nemlig suspenderet usædvanligt længe – i fem uger – og på et kritisk tidspunkt i de sidste uger op til det planlagte farvel til EU 31. oktober.

- Dette er ikke en normal suspendering. Det er ikke typisk, det er ikke standard, det er en af de længste i årtier, protesterede Underhusets formand, John Bercow, før han modvilligt begyndte ceremonien.

12 mødedage tilbage

Suspenderingen betyder, at parlamentet først mødes igen til dronning Elisabeths traditionelle åbning af parlamentet, ’The Queen's Speech’, 14. oktober. Her oplæser dronningen en tale, skrevet af regeringen, om hvad der skal ske i det kommende år.

Den lange suspendering betyder, at parlamentet kun har 12 planlagte mødedage frem til 31. oktober, hvoraf et par mødedage skal bruges til at debattere og stemme om ’The Queen's Speech’.

Lyn-analyse

Boris Johnson bliver ved med at hævde, at han gerne vil have en aftale med EU, men han har ikke givet mange detaljer om, hvad det er, han går efter.

Men man taler om, at den del af Brexit-aftalen, der handler om Nordirland, kan blive ændret, så den bliver mere spiselig i London.

Vi kan kun gætte på, hvor langt de er nået med substansen i de drøftelser. 

Hvis Johnson vil undgå at bryde loven eller gå af, så er der altså også den mulighed, at han faktisk laver en aftale med EU.

Er det, der tidligere nærmest blev betragtet som umuligt, det mulige nu?

Og der er kun tre mødedage i kalenderen, før Boris Johnson møder de øvrige EU-ledere til topmøde 17. og 18. oktober.

Hvis ikke topmødet resulterer i en aftale, er det allerede dagen efter, 19. oktober, at Boris Johnson senest skal bede EU om en udsættelse af Brexit i tre måneder, frem til 31. januar 2020. Det har parlamentet pålagt ham – men Boris Johnson har svoret, at det vil han aldrig gøre.

- Så vil jeg hellere dø i en grøft, sagde han i sidste uge.

Årsmøde og Brexit-taler

Den lange suspendering giver partierne god tid til deres traditionelle årsmøder, der finder sted i de næste uger, hvor der givetvis vil blive talt meget om Brexit og EU.

Først Liberaldemokraterne i Bournemouth (14.-17. september), så Labour i Brighton (21.-25. september) og til sidst de konservative i Manchester (29. september-2. oktober).

Imens har Boris Johnsons regering så tid til at forhandle med EU, selvom de også skal bruge tid på partikonferencen i Manchester, hvor Boris Johnson skal holde den store tale 2. oktober. Boris Johnson selv har også et par dages besøg i New York i kalenderen, når han deltager i FN's generalforsamling i slutningen af september.

Forhandlingerne fortsætter

Ifølge den britiske regering er det ikke umuligt at nå at lave en aftale, fordi der allerede er gang i reelle og konstruktive forhandlinger med EU:

- Der er gode chancer for, at vi får en aftale, og der er også gode chancer for, at vi ikke gør det, har Boris Johnson udtalt til avisen The Sunday Times.

Forhandlingsmodparten i EU er imidlertid ikke lige så optimistiske.

- I øjeblikket er forhandlingerne lammede, lyder beskrivelsen fra EU’s chefforhandler, Michel Barnier, i et internt notat, som avisen Financial Times har haft adgang til.