Udland

Vrede i Tyskland – vil have omgjort valg af højreradikal borgmester

Politiker fra højreekstremistisk parti er enstemmigt valgt til borgmester. Der var ikke andre kandidater, lyder argument.

Valget af en højreradikal som borgmester i den lille by Altenstadt-Waldsiedlung, der ligger ved Frankfurt am Main i Tyskland, har skabt vrede i resten af landet. Det skriver flere tyske medier, herunder Welt.

33-årige Stefan Jagsch fra det højreekstremistiske parti Nationaldemokratische Partei Deutschlands – bedre kendt som NPD – blev torsdag valgt som borgmester. Det skete med enstemmig opbakning fra syv byrådsmedlemmer fra både Angela Merkels kristendemokratiske union CDU, Socialdemokratiet (SPD) og det liberalistiske parti FDP.

Men flere politikere vil nu have valget annulleret. Det sker på trods af, at Stefan Jagsch blev valgt, fordi der ikke var andre modkandidater.

- Vi har ikke andre, især ingen unge, som ved, hvordan man bruger computere og kan sende mails, siger det lokale byrådsmedlem fra CDU, Norbert Szielasko, om hans opbakning til valget ifølge det lokale medie Hessenschau.

- Vi samarbejder ikke med nazister

Men fra venstre til højre i det politiske spektrum lyder det nu, at byen må finde en anden kandidat.

Ifølge generalsekretæren for SPD, Lars Klingbeil, er partiets holdning klar, skriver han på Twitter.

- Vi samarbejder ikke med nazister. Aldrig. Dette gælder i den føderale regering, i staten, i kommunerne. Beslutningen er uforståelig og kan ikke retfærdiggøres. Den skal omgående gøres om.

På samme måde skælder generalsekretæren for CDU, Paul Ziemiak, ud:

- Jeg er chokeret. Valget af en borgmester fra NPD – et parti, der forfølger anti-forfatningsmæssige mål - er en skændsel. Jeg forventer, at denne beslutning bliver korrigeret, skriver han på Twitter.

Opfører sig kollegialt og roligt

Selv skrev Stefan Jagsch trosdag på sin profil på Facebook, at han ”selvfølgelig vil arbejde for byens interesse og vil samarbejde med alle på tværs af partiskel."

Han sluttede beskeden med ”aus dem volk – für das volk”. Sætningen betyder ”fra folket - for folket” og er en af demokratiets grundsætninger.

Samtidig lyder det fra Norbert Szielasko, at Stefan Jagsch ”i byrådet opfører sig kollegialt og roligt,” siger han til Hessenschau.

Udover et muligt omvalg får sagen muligvis også konsekvenser for Norbert Szielasko. Ifølge valgkredsens CDU-partisekretær, Peter Tauber, har en person, der har banet vejen for en højre-radikal, og som demokrat glemmer historien og sin pligt, ikke en plads i CDU, lyder det i et tweet.

- Den, hvis politiske og moralske kompas mangler, og den, der som demokrat giver sådan en uansvarlig stemme, er utålelig i CDU og på CDU’s valgliste, skrev han lørdag på Twitter.

Har overlevet ønske om forbud to gange

Efter en langvarig retsproces blev et ønske fra 15 delstatsregeringer om at få nedlagt forbud med NPD i 2017 afvist af Tysklands forfatningsdomstol.

Det er anden gang, de tyske myndigheder har forsøgt at få det højreekstremistiske parti erklæret ulovligt. Sidste gang var i 2003.

NPD blev stiftet i 1964. På den landspolitiske scene har partiet aldrig kæmpet sig over spærregrænsen på fem procent, men det er lykkedes at blive valgt ind i flere delstaters parlamenter.

Partiets betydning er blevet stadigt mindre i de senere år. Ved forbundsdagsvalget i 2013 fik NPD 1,3 procent af stemmerne.