Vicepræsidents overnatning på Trump-hotel har givet Trump nye forklaringsproblemer

16x9
Mike Pence valgte at overnatte på Trump hotel 300 kilometer fra sine møder, da han besøgte Irland. Foto: Rafal Guz / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Historien er det seneste eksempel på sammenfletningen af Trumps præsidentskab og forretningsinteresser.

Her er endnu en historie, jeg for nogle år ikke havde regnet med en dag at skulle beskæftige mig med som USA-analytiker:

Præsident Donald Trump er kommet i forklaringsproblemer, efter vicepræsident Mike Pence boede på præsidentens golfresort under et officielt besøg i Irland i sidste uge. Et resort, der lå omtrent 300 kilometer fra Dublin, hvor vicepræsidenten havde mange af sine møder under det officielle besøg.

Historien har fyldt en del i det amerikanske mediebillede den seneste uges tid, men det er først nu, at præsident Trump har valgt at kommentere situationen. På Twitter skrev Trump mandag, at han ikke var involveret i vicepræsidentens overnatningsplaner.

Trumps udmelding kommer i kølvandet på et forløb, hvor præsidenten og vicepræsidenten har prøvet at lægge ansvaret fra sig.

Vicepræsidentens stabschef forsvarede Mike Pence i sidste uge og fortalte, at vicepræsidentens oldemor boede Doonbeg, hvorfor Pence ønskede at tilbringe tid i den lille landsby sammen med sin mor og søster under det officielle besøg i Irland.

Hotelvalget skyldtes en opfordring fra Trump om, at Pence burde overnatte på præsidentens resort i Doonbeg. Men denne udlægning afviser præsidenten altså.

En kontrovers, der kunne være undgået

Vicepræsidenten har forsikret, at han personligt kommer til at betale for familiens udgifter forbundet med besøget – men det er nok heller ikke her, skoen trykker.

Man kan snarere stille et meget simpelt spørgsmål: hvorfor?

Eller for at præcisere: hvorfor kan den slags kontroverser overhovedet (blive ved med at) opstå under præsident Trump?

Det kræver ikke meget fantasi eller analytisk begavelse for at kunne se, at det for Trumps Hvide Hus til enhver tid kommer til at være en svær kommunikationsopgave at redegøre for, hvorfor vicepræsidenten overnatter i et resort, som præsidenten har økonomiske interesser i.

Hotelvalget vækker undren

Pence og hans stab har efterfølgende forsvaret beslutningen med, at hotellet kom på tale efter præsidentens eget initiativ, og at der vitterligt ikke var andre oplagte overnatningssteder i landsbyen, der kunne huse en amerikansk vicepræsident og hans entourage.

Sidstnævnte lyder meget plausibelt. Men det er stadig svært at se, hvordan hotellet kunne være det mest oplagte overnatningssted, når nu vicepræsidenten især skulle opholde sig i Dublin, som ligger flere hundrede kilometer fra Doonbeg.

Ærlig talt tror jeg, at jeg vil få svært ved at overbevise min chef om, at det var en smart ide at overnatte i Herning, hvis jeg primært skulle deltage i møder i København.

Præsidentens potentielle interessekonflikter

Vi behøver ikke at gå mere ind i detaljerne, for lad os nøjes med at konstatere det åbenlyse: når USA's vicepræsident vælger at overnatte på et resort, der ejes af Trump-organisationen - som midlertidigt bestyres af præsidentens sønner Eric og Donald Trump Jr. - ryger der i sidste ende skattedollars i Trumps lommer.

Og det er vel og mærke ikke det eneste eksempel, vi har på den slags sammenfletninger mellem Trumps præsidentskab og hans økonomiske interesser.

Som avisen New York Times formulerede det i en større artikel om problematikken denne sommer: ”for etikadvokater er det mest ekstraordinære aspekt af den daglige sammenfletning af præsident Trumps officielle pligter og hans kommercielle interesser, at det nu næsten er blevet rutine”

Sammenfletningen af Trumps pligter og penge

Præsidenten overnattede faktisk også på sit resort i Doonbeg under det officielle besøg i Irland tidligere på året.

Derudover er det velbelyst, at udenlandske regeringer vælger at leje sig ind på præsidentens hoteller og resorter. Ligeledes har der lige været en historie om, at USA's justitsminister William Barr agter at bruge 30.000 dollars på at holde en julefest i præsident Trumps hotel i Washington. Og sidst men ikke mindst foreslog præsidenten for nylig at holde det næste G7-topmøde på sit resort i Florida.

Kritikerne frygter, at eksempelvis udenlandske regeringer prøver at købe sig til politisk velvilje hos USA's præsident ved at leje sig ind på Trumps hoteller. Ligeledes har etikeksperter udtrykt bekymring over sammenfletningerne, der som i tilfældet med Mike Pence, ifølge en analytiker ”føles korrupt”.

Hvorvidt disse praksisser faktisk har givet pote, ved vi selvsagt ikke. Men da Demokraterne allerede har varslet at ville kulegrave historierne, inklusive vicepræsidentens overnatninger i Irland, er det sidste ord næppe sagt i den her sag.