Udland

Fredsforhandlinger med Taleban er døde, siger Trump

Talebans dødelige bombeangreb i fredags i Kabul er begrundelsen for, at USA aflyser forhandlinger med Taliban.

Stendøde.

Sådan betegner den amerikanske præsident, Donald Trump, de fredsforhandlinger, som USA havde planlagt med den afghanske militante bevægelse Taleban.

Det giver præsidenten udtryk for mandag.

- For mit vedkommende er de (forhandlingerne, red.) døde, siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Taliban dræbte 12

Fredsforhandlingerne skulle være begyndt søndag i Camp David, den amerikanske præsidents officielle landsted i delstaten Maryland.

Men allerede natten til søndag gav Trump på Twitter udtryk for, at forhandlingerne med Taliban ikke ville give mening.

Som begrundelse gav han, at Taliban har taget ansvar for et angreb fredag i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor en amerikansk soldat mistede livet.

- Hvis de (Taleban, red.) ikke kan holde våbenhvilen under disse vigtige fredsforhandlinger og endda dræber 12 uskyldige mennesker, så har de ikke styrken til at forhandle en meningsfuld aftale på plads, skrev Trump på Twitter.

Angrebet i Kabul fredag ramte nær byens diplomatiske kvarter og kostede foruden den amerikanske soldat også en rumænsk soldat og ti civile livet.

Ved forhandlingerne i Camp David skulle de øverste forhandlere fra Taleban mødes med Trump og Afghanistans præsident, Ashraf Ghani.

USA kommer til at lide

Taleban var ikke tilfreds med Trumps tweet i søndags. Bevægelsen langede hårdt ud efter USA efter aflysningen.

- Amerikanerne kommer til at lide mere end nogen andre for at have aflyst samtalerne, sagde Zabiullah Mujahid, talsmand for Taliban, i en udtalelse.

Samtidig med, at Trump bekræftede aflysningen, gjorde den amerikanske præsident det også klart, at han gerne ser de 14.000 amerikanske tropper i Afghanistan trukket ud.

- Vi vil gerne ud. Men vi trækker os ud, når den rette tid kommer, sagde han.