Udland

Taleban raser, efter Trump har aflyst hemmeligt fredsmøde: Det vil koste amerikanske liv

Donald Trump har aflyst møde mellem USA og Taleban. Det vil koste amerikanerne dyrt, lyder det fra Taleban.

Den militante bevægelse Taleban langer søndag hårdt ud efter USA, efter at amerikanerne har aflyst et fredstopmøde mellem de to parter.

- Amerikanerne kommer til at lide mere end nogen andre for at have aflyst samtalerne, siger Zabiullah Mujahid, talsmand for Taleban, i en udtalelse.

Bevægelsen tilføjer, at aflysningen vil føre til flere tabte amerikanske liv.

"Har ikke styrken til at forhandle"

USA's præsident, Donald Trump, meddelte aflysningen af det hidtil hemmelige møde natten til søndag dansk tid.

Det skete i en række opslag på Twitter.

- Ukendt for næsten alle. De store Taleban-ledere og præsidenten for Afghanistan skulle hemmeligt mødes med mig på Camp David søndag. De skulle til USA i aften, indledte han, før han slog fast, at mødet nu var aflyst.

Begrundelsen var, at Taleban har taget skylden for et angreb fredag i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor en amerikansk soldat mistede livet.

- Hvis de ikke kan holde våbenhvilen under disse vigtige fredsforhandlinger og endda dræber 12 uskyldige mennesker, så har de ikke styrken til at forhandle en meningsfuld aftale på plads, skriver Trump.

Lyn-analyse

Det er langt mere sandsynligt, at den sene aflysning skyldes, at præsident Trump har indset, at han fortsat står med en gordisk knude, hvor den afghanske regering ikke accepterer fredsaftalen, mens Taleban tilsyneladende ikke har tænkt sig at overholde selvsamme.

Aftale et år undervejs

USA og Taleban har i omkring et år forsøgt at forhandle sig frem til en aftale om fred. Afghansk-amerikanske Zalmay Khalilzad leder USA's forhandlinger.

Taleban oplyser søndag desuden, at gruppen har planlagt møder med den afghanske regering til 23. september.

Angrebet i Kabul fredag ramte nær byens diplomatiske kvarter og kostede foruden den amerikanske soldat også en rumænsk soldat og ti civile livet.

- Hvilken slags mennesker ville dræbe så mange mennesker i et forsøg på tilsyneladende at styrke deres forhandlingsposition, skrev Trump.

Ifølge Trump skulle fredsforhandlingerne være foregået søndag på Camp David, den amerikanske præsidents officielle landsted i delstaten Maryland.

Ved topmødet skulle de øverste forhandlere fra Taleban efter planen mødes med Trump og Afghanistans præsident, Ashraf Ghani.

Trump kritiserede Obama for forhandlinger med Taleban

I 2012, da Trump endnu ikke var politiker, kritiserede han på Twitter præsident Obamas administrations forhandlinger med ”vores svorne fjende” Taleban, ”der faciliterede 9/11”.

Syv år senere har USA under præsident Trumps lederskab været igennem ni forhandlingsrunder med den ”svorne fjende”.