Udland

Republikaner udfordrer Trump til præsidentposten - men han er chanceløs, vurderer kommentator

Mark Sanford har længe været kendt som en af Trumps mere åbenmundede kritikere. Men hans stemme har haft svært ved at blive hørt i partiet. Jim Bourg / Ritzau Scanpix

Mark Sanford vil gerne tale om Republikanernes politiske kurs, men har skeletter i skabet og ingen støtte.

Donald Trump har fået en udfordrer til præsidentposten.

59-årige Mark Sanford er tredje og seneste emne blandt Republikanerne - Trumps eget parti - til at melde sig ind i præsidentkapløbet. Guvernøren fra South Carolina annoncerede sin beslutning søndag efter at han i flere måneder har antydet, at han ville gøre forsøget.

Spørgsmålet er, om Mark Sanford har vægt nok bag sig til at spille en rolle over for en politisk rival som Donald Trump. For når amerikanerne skal vælge præsident for yderligere fire år i begyndelsen af november næste år, ligner Sanford en mand uden rygdækning nok til at gøre en forskel.

Sådan lyder udlægningen fra TV 2s politiske analytiker Mirco Reimer-Elster, der har svært ved at se den 59-årige guvernør fra South Carolina stå distancen.

- Mark Sanford har ikke en chance. Hans eget parti i South Carolina har sagt, at de ikke vil afholde primærvalg, så ikke engang der har han opbakning. Og det er endda det sted, hvor Sanford på papiret ville have størst chance for at gøre sig, siger Mirco Reimer-Elster.

Vil diskutere politisk kurs og identitet

Det tidligere medlem af Kongressen er gået ud med en dagsorden, der i første omgang handler om, hvad det vil sige at være republikaner og partiets politiske kurs.

- Jeg synes, vi som parti har tabt retningen. Og det mener jeg, vi har gjort på flere fronter. Der, hvor jeg kommer fra, er det især på områder som gæld, underskud, og hvad vi bruger penge på, siger Mark Sanford ifølge NBC.

Mark Sanford har længe været kendt som en af Trumps mere åbenmundede kritikere. Men hans stemme har haft svært ved at blive hørt i partiet.

- Som nation er vi mere sårbare end nogensinde. Men Donald Trump vil ikke gribe ind overfor de ting, der får vores gæld til at stige og vores forbrug til at gå op. Vi har brug for drøftelse og action mere end nogensinde med den kurs, vi er ude i, skriver Mark Sanford på Twitter.

Nyheden om Mark Sanfords sigte på et præsidentkandidatur er blevet noteret i Washington. Men det har ikke skabt rystelser på den politiske arena. Det er der en grund til, påpeger Mirco Reimer-Elster.

- Mange republikanere mener, at det vil være ødelæggende at kaste sig ud i en fløjkrig, når man i forvejen sidder på præsidentposten. Og når det gælder, er det Donald Trump, der har klart mest opbakning hos Republikanerne. Den modstand, der er, findes måske hos den mere elitære del i partiet, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Tredje mand på listen af udfordrere

Mark Sanford er den tredje republikaner til at melde sig ind i kampen om at blive præsidentkandidat for Republikanerne.

Forhenværende guvernør i Massachusetts Bill Weld og tidligere medlem af Repræsentanternes Hus Joe Walsh har tidligere meldt sig som kandidater.

Men selv om Donald Trump optisk set bliver udfordret i egne rækker, ligner det ikke et magtskifte hos Republikanerne.

- Donald Trump viste i valgkampen i 2016, at han formår at tiltrække arbejdersegmentet, og det kan blive meget afgørende. Derfor ved de udfordrere hos Republikanerne da også, at du reelt taber ved at udfordre Trump. Sanford har ikke nogen chance, og når det gælder, vil han nok være et pausekomma på vejen, mener Mirco Reimer-Elster.

Hvis Mark Sanford skulle finde mere momentum, kan han forvente at se skeletter danse ud af skabene. Den 59-årige Trump-udfordrer var guvernør i South Carolina fra 2003 til 2011, men kom for 10 år siden i modvind, da han kortvarigt forsvandt efter at havde fortalt sin stab, at han var taget ud for at vandre.

Det viste sig efterfølgende, at han i stedet var taget til Argentina for at mødes med sin elskerinde, hvilket han indrømmede på et pressemøde timer efter sin hjemkomst.