Udland

Mens Labour vil sende Brexit-ballade for retten, slås politi og demonstranter i Londons gader

Hvis premierminister Boris Johnson ikke følger ny lov om britisk EU-udtræden, så risikerer han i værste fald fængsel.

Lørdag var der demonstrationer imod Brexit i en lang række britiske byer.

Blandt andet i hovedstaden London, hvor Brexit-modstandere samledes ved parlamentet og senere gik mod premierminister Boris Johnsons bolig i Downing Street 10.

Her kom det til sammenstød mellem politiet og en gruppe bestående af tilhængere af Brexit og fodbold-hooligans.

Demonstrationerne fandt sted samme dag, som Labours leder Jeremy Corbyn meddelte, at britiske lovgivere med en stævning vil presse domstolene til at gribe ind, hvis Boris Johnson forsøger at ignorere den lov, der skal tvinge ham til at få udsættelse for britisk udtræden af EU.

Vrede demonstranter forsøger at trænge gennem politiets blokade.

Johnson kan ende i fængsel

En juridisk ekspert siger til avisen The Guardian, at Johnson risikerer at komme i fængsel, hvis han ikke følger den nye lov.

Den blev vedtaget tidligere på ugen, efter 21 konservative parlamentsmedlemmer brød med regeringspartiet og stemte sammen med oppositionen. De blev alle efterfølgende smidt ud af Det Konservative Parti.

Loven betyder, at Storbritannien skal bede EU om udsættelse med Brexit, hvis der ikke er en aftale mellem EU og Storbritannien.

- Hvis premierministeren vælger ikke at efterleve Lov Nummer 6, så vil han kunne sanktioneres for foragt, og det ville logisk - og som sidste udvej - føre til fængsling. Men det er aldrig sket og vil ikke ske, siger Philippe Sands, der har rådgivet om sagen for Queens Counsel, som er bisidder for det officielle Storbritannien.

- Storbritannien er et retssamfund, så han vil efterleve det eller forlade sit embede, siger Sands.

Vil hellere dø end bede om udsættelse

Johnson sagde torsdag, at han hellere vil ligge død i en grøft, end at bede EU om udsættelse for Brexit.

Han har svoret, at han vil trække Storbritannien ud af EU ved deadline 31. oktober, med eller uden en skilsmisseaftale med europæerne.

Flere politiske kommentatorer siger, at Johnson søger at styre direkte mod et Brexit uden en aftale med EU. Han vil udskrive valg til 15. oktober, når parlamentet samles mandag. Inden forsamlingen sendes på fem ugers ufrivillig ferie.

Det har en samlet opposition meddelt, at de vil blokere. De vil have en aftale med EU.

Boris Johnson mistede lørdag aften endnu en minister i sin konservative regering. Det drejer sig om arbejds- og pensionsminister, Amber Rudd, som også har forladt det konservative regeringsparti.

Det meddelte hun på Twitter.

Opsigelsen kommer som reaktion på, at Boris Johnson sidste uge smed de 21 konservative partifæller ud, der havde stemte imod partilinjen.