Udland

Havde Mona Lisa en ægte søster? Nu slås de om det berømte maleri

Der er lagt op til et stort Da Vinci-mysterium, når retten i Firenze mandag skal tage stilling til et sjældent billede af Mona Lisa.

Ægte eller uægte. Det er spørgsmålet, når det kommer til den såkaldte "Isleworth Mona Lisa", der til forveksling ligner et af kunsthistoriens mest berømte malerier.

Den version af Mona Lisa, mange af os har lært at kende, hænger i dag på Louvre Museet i Paris. Men ifølge et schweizisk konsortium malede Leonardo da Vinci en ikke helt færdiggjort version af den gådefuldt smilende kvinde, inden han færdiggjorde det maleri, vi i dag betragter som den sande Mona Lisa, skriver CNN.

Den tidlige Mona Lisa har levet mere skjult end egentlig godt i årtier. Gemt af vejen i en bankboks i Schweiz med nogle ture til udstillinger i Singapore og Shanghai for en håndfuld år siden.

I juni dukkede søsterbilledet op i Firenze på Palazzo Bastogi for første gang siden århundredeskiftet. Og så begyndte balladen ellers, da en anonym person lagde sag an mod ejerne af billedet og hævdede, at han ejede 25 procent af, hvad billedet er værd.

Kan være milliarder værd

Mandag skal sagen for retten i den italienske kunstby. Her skal en dommer tage stilling til, om Mona Lisas søster skal beslaglægges indtil undersøgelserne om det ejerskab er fuldbyrdet. Og så er det endda stadig uvist, hvem der egentlig hævder at eje en fjerdedel tidlig Mona Lisa.

Advokaten Giovanni Battista Protti repræsenterer den sagsøgende. Han vil ikke komme det nærmere, end at der er tale om "en distingveret europæisk familie", og at han mener, at kunne føre bevis for, at en tidligere ejer af billedet solgte 25 procent til sin klient.

Det næste store spørgsmål er så, om billedet overhovedet er ægte. Malerier i den klasse er ofte forsøgt efterlignet. Hvis man kan overbevise kunstsamlere om, at Leonardo da Vincis geniale hånd har ført penslen, er der udsigt til en gigantisk gevinst.

For to år siden kom Leonardo da Vincis "Salvator Mundi" under hammeren og indbragte 2,8 milliarder kroner. Selvom ægtheden af den italienske multikunstners Jesus-portræt stadig bestrides.

Derfor kan Mona Lisas søster også vise sig at være guld værd. Store mængder guld.

Ejerkredsen, der hidtil har haft "The Isleworth Mona Lisa" liggende i en bankboks, har arbejdet hårdt på at stykke billedets historie og oprindelse sammen.

Fandt billedet på et gods

Man ved, det blev fundet i 1913 af en engelsk kunstsamler ved navn Hugh Blaker, der boede i Isleworth, hvilket var med til at navngive det nye Mona Lisa-portræt.

Hugh Blaker opdagede billedet på et gods i Somerset, og han blev selv overbevist om, at adelskvinden Lise del Giocondo havde været den model, verden har lært at kende som Mona Lisa.

Billedet blev efter Blakers død solgt videre til den maniske kunstsamler Henry F. Pulitzer, der i 1966 udgav bogen "Where is The Mona Lisa", hvor han argumenterede for, at hans maleri var en autentisk, men tidligere, Leonardo Da Vinci.

Pulitzers iver gjorde ifølge CNN, at han lykkedes med at sælge en andel af billedet for 4000 dollar (eller 600.000 kroner omregnet i nutidens mønt). Og det er den investering, Giovanni Protti nu vil have godtgjort på vegne af sin "distingverede europæiske familie".

Kunsthistorikere peger på, at Leonardo da Vinci ofte arbejdede på flere versioner af sine malerier. Og at netop Mona Lisa var undervejs igennem flere år, hvilket kan ses af, at kvinden på motivet ældes i årene fra 1503, hvor det første maleri blev til og frem til det sidste maleri, færdiggjort kort før Leonardo da Vincis død i 1517.

Det ligner et nyt Da Vinci mysterium, når retten i Firenze mandag skal tage stilling til sagen.