Udland

Flere partifæller udfordrer sårbar Trump - derfor kan det være et problem

Det er ikke udfordrernes styrke, men den historiske præcedens, som Trump skal frygte.

Du har besluttet dig for at udfordre din partifælle og siddende præsident i primærvalgene - men du får ikke mulighed for at udfordre vedkommende i din egen delstat, fordi primærvalgene her netop er blevet aflyst.

Hvad der umiddelbart kunne lyde som synopsen på en dårlig politisk spillefilm, er faktisk netop blevet virkelighed i USA.

South Carolinas tidligere guvernør og kongresmedlem Mark Sanford meddelte i dag, at han udfordrer præsident Donald Trump i kampen om den republikanske nominering i 2020.

Udmeldingen kom dagen efter, at South Carolinas republikanske parti annoncerede, at det havde valgt at aflyse primærvalget i delstaten næste år.

Aflysningerne giver god mening

Aflysningen af primærvalget i South Carolina er der i øvrigt ikke noget odiøst i. Det samme har det republikanske partiapparat i Kansas også lige valgt at gøre, og en lang række andre republikanske partiorganisationer i eksempelvis Arizona og Nevada kommer sandsynligvis til at følge trop i løbet af måneden.

Det er ikke usædvanligt med aflyste primærvalg i en række delstater hos det parti, der sidder på præsidentposten.

I 1992, da George H. W. Bush forsøgte at opnå genvalg, aflyste Republikanerne i alt otte primærvalg. I South Carolina aflyste man både de republikanske primærvalg i 1984 og i 2004, da Ronald Reagan og George W. Bush henholdsvis forsøgte at opnå fire år mere som præsident.

Det samme gjorde sig gældende for Det Demokratiske Parti i 1996 og 2012, da henholdsvis Bill Clinton og Barack Obama var på genvalg.

Det giver god mening rent strategisk. Primærvalg, som koster både en masse tid og penge, er forbeholdt oppositionen, der i samme tidsrum skal finde en modkandidat til den siddende præsident. Fra republikansk side ville det derfor være dumt at give denne enorme strategiske fordel væk ved også at afholde reelle primærvalg.

Trump er historisk sårbar

For Donald Trump kommer det ikke som den store overraskelse, at en række interne udfordrere har meddelt deres kandidatur. Man gør næppe præsidenten fortræd ved at påpege, at Trump nok er den mest sårbare siddende præsident siden Jimmy Carter for 40 år siden.

At præsidenten er umådelig populær blandt republikanske vælgere, og typisk kan mønstre mere end 80 procentopbakning her, er velkendt. Knap så velfortalt er det til gengæld, at andelen af selverklærede republikanere har været faldende, siden Trump formåede at kuppe Det Republikanske Parti i 2016, hvor forretningsmanden har ligget i åben krig med (store) dele af det republikanske etablissement og den konservative intelligentsia.

Kan Trump komme i problemer?

Præsidentens kritikere vil nok fastholde, at de aflyste primærvalg ikke kun er udtryk for, hvor tungt Trump har sat sig på partiet, men også illustrerer en frygt for at kunne komme i problemer i primærvalgene. En anden republikansk modkandidat, Joe Walsh, har eksempelvis ytret denne kritik i krads form på Twitter.

Kritikken og polemikken til trods er der ikke noget, der umiddelbart indikerer, at Trump for alvor kan komme i problemer i eventuelle republikanske primærvalg. Dertil er ingen af de tre mere profilerede udfordrere – den tidligere republikanske guvernør Bill Weld, det tidligere kongresmedlem Joe Walsh, og nu altså også Mark Sanford – på papiret stærke nok.

Tværtimod er det ganske sigende, at de potentielt stærkeste modkandidater som den tidligere senator Jeff Flake, Marylands guvernør Larry Hogan and den tidligere præsidentkandidat og guvernør i Ohio, John Kasich, i sidste ende alle sammen valgte ikke at udfordre præsidenten.

Interne udfordre er et dårlig tegn

Selvfølgelig skal man altid passe på med at komme med ultimative forudsigelser, særligt når det kommer til Donald Trumps politiske karriere.

Det er vi nogen, der har brændt nallerne på tidligere. Hvorom alting er, så er det alligevel svært at se et scenarie for sig, hvor præsident Trump ikke bliver Republikanernes præsidentkandidat i 2020.

Set med historikerens briller kan det godt varsle ilde for Trump, at han som den første præsident i et kvart århundrede bliver konfronteret med (endda flere) ret profilerede interne udfordrere. Både Gerald Ford, Jimmy Carter og George H. W. Bush opnåede ikke genvalg efter at være blevet udfordret af seriøse interne modkandidater i henholdsvis 1976, 1980 og 1992.

Distraktion eller banesår?

Spørgsmålet er selvfølgelig, om der i Trumps tilfælde på den lange bane kommer til at være tale om en distraktion eller et banesår.

Men det egentlige spørgsmål i historien om Mark Sanfords kandidatur er ikke, hvorvidt Donald Trump er i fare for at blive fravalgt som Republikanernes præsidentkandidat.

Spørgsmålet er snarere, hvorvidt den stigende interne modstand i form af flere modkandidater er et dårligt tegn for Trump. Og udtryk for en snigende frygt for, at præsidenten står til at tabe med et brag i 2020.