Udland

Syrisk messe skal vise landet er klar igen - men bilerne må de få fra Kina

For kun to år siden blev syrisk handelsmesse angrebet af oprørere. Nu sælger de alt fra motorcykler til jernbanereparationer.

I sidste uge slog Syrien dørene op til den 61. udgave af Damascus International Fair. En handelsmesse, der ifølge messens hjemmeside, siden 1954 ”hele tiden har afspejlet det sande billede af den syriske industri og handel og præsenteret den for verden i sin bedste form”.

En af de første stande, man møder, når man træder ind på det enorme messeområde nær den internationale lufthavn i Syriens hovedstad Damaskus, tilhører bilimportøren Adaa Motors, der præsenterer deres udbud af nye biler i et stort lyst lokale med højt til loftet.

Ved første øjekast ligner det en spritny Land Rover, der holder parkeret på podiet midt i bilimportørens udstilling, men ved nærmere eftersyn er det tydeligt, at bilen er en kopi, og når man banker på den, lyder den ikke som noget, man vil befinde sig i, hvis ulykken skulle være ude. Navnet på kølerhjelmen antyder også, at bilen ikke er en original: Land Wind står der med en skrifttype, der til forveksling ligner den, som Land Rover benytter på deres biler.

- Vi importerer bilerne fra Kina. De kommer adskilte, og så samler vi dem selv her i Syrien, forklarer servicechef Manar Sharif fra Adaa Motors.

Både EU og USA har indført hårde sanktioner over for virksomheder, der handler med Syrien, og derfor er det stort set umuligt at opdrive vestlige produkter i landet.

Angrebet af oprørsstyrker i 2017

Krigen raser stadig i det nordvestlige Syrien, hvor regeringsstyrker og oprørere udkæmper en drabelig kamp om Idlib-provinsen, men blandt de fleste syrienskendere breder der sig en opfattelse af, at den syriske præsident Bashar al-Assad er tæt på at have vundet krigen.

Det syriske regime vil gerne vise omverdenen, at de er i kontrol og klar til at genopbygge landet, og Damascus International Fair er oplagt til formålet.

For blot to år siden så det anderledes ud. Seks mennesker mistede livet og flere blev sårede, da oprørsstyrker angreb messen med mortergranater i 2017, og på åbningsdagen i år er sikkerhedsopbuddet stadig massivt både på jorden, hvor soldater er til stede overalt på pladsen, og i luften, hvor en militærhelikopter med øredøvende larm cirkler lavt over de mange stande.

På vejen fra Damaskus til messeområdet er det dog tydeligt, at der ligger et enormt arbejde foran syrerne, og at det går langsomt med at komme i gang. Sønderskudte etageejendomme står langs motorvejen side om side med store uafsluttede byggeprojekter, der har ligget stille siden starten af krigen.

I den gamle bydel i Damaskus, der med sin berømte basar tidligere var en magnet for turister fra hele verden, er der gang i butikkerne, og gaderne summer af liv, men her er kun få turister, og på grund af den lokale valutas drastiske fald over for den amerikanske dollar, er mange produkter så dyre, at syrerne ikke har råd til dem.

Sikkerhed og jernbaner til salg

På et af Damaskus små boutique-hoteller, der er indrettet i et over 500 år gammelt hus i den gamle by, bekræfter receptionisten, at det går langsomt med at få gang i turismen igen, men at der er små lyspunkter:

- Vi haft folk fra Frankrig, Tyskland og Sverige overnattende her i nat, men det var syrere, der har forladt landet på grund af krigen, der var tilbage for at besøge deres familier, fortæller hun og konstaterer, at det nok har lange udsigter, før Damaskus' gader igen kommer til at være overfyldte med turister.

Tilbage på messen tiltrækker en egyptisk skuespillerdiva sig stor opmærksomhed fra den fremmødte presse på åbningsdagen, mens soldaterveteraner i kørestole bliver skubbet rundt på pladsen af deres familiemedlemmer. På pladsen kan man blandt andet finde stande for et lokalt vagtfirma, der specialiserer sig i sikkerhedsløsninger for de velhavende, kinesiske handelsfolk, der vil sælge billige motorcykler til syrerne, et iransk firma, der sælger køkkenelementer, og et russisk firma, der reklamerer for deres produkter, som ifølge firmaets repræsentant er i stand til at reparere jernbaner i ekspresfart.

Syrien har været plaget af en over otte år lang borgerkrig, der startede, da oprørere under det arabiske forår forsøgte at få sat den syriske præsident Bashar al-Assad fra magten og blev mødt med hård modstand fra styret i Damaskus.

Det syriske styre er af flere vestlige regeringer og internationale organisationer blevet beskyldt for at anvende kemiske våben mod deres modstandere og civilbefolkningen i de oprørskontrollerede områder - beskyldninger, som styret i Damaskus benægter.

Konflikten i Syrien har ifølge organisationen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder kostet over en halv million mennesker livet, og det anslås, at over 12 millioner er drevet på flugt af krigen, heraf mere end fem millioner, der har forladt landet.

- Vi har vundet, er budskabet

Fathy Mahmoud Ahmed står i en stand omgivet af industrimaskiner fra Honda og Brava. Han er salgschef i den egyptiske virksomhed Elsayad Trading og med på messen for første gang. Han håber at kunne få foden indenfor på et marked, som han mener har stort potentiale i de kommende år.

- Der er stor efterspørgsel på vores produkter, og nu hvor krigen er ovre, skal genopbygningen i gang, så det er vigtigt for os at være til stede og vise markedet, hvad vi kan tilbyde, fortæller han.

EU og USA’s sanktioner afskrækker ikke egyptiske Fathy Mahmoud Ahmed:

- Jeg sælger direkte til mine kunder her og tager pengene med hjem i kontanter, så det er ikke noget, jeg bekymrer mig om, fortæller han.

Men sanktionerne fra Vesten sætter alligevel sine tydelige spor på messen. Ifølge arrangørerne er 38 nationer repræsenteret på Damascus International Fair i år, men bortset fra en gruppe tjekkiske deltagere er det primært firmaer fra Syriens nærmeste naboer og allierede, der er dukket op. Messen bliver officielt åbnet med et stort sceneshow, hvor lokale og regionale pinger sidder på rækker i det lune aftenmørke, mens enorme højtalere blæser musik ud over dem.

Showet starter med en optræden fra et syrisk militærorkester, og undervejs er der indslag fra blandt andet et stort russisk kor samt iranske og kinesiske dansere. Undervejs bliver en gruppe sårede soldater hyldet på scenen, og showet afsluttes med at samtlige optrædende synger fællessang.

Budskabet er ikke til at tage fejl af: vi har vundet, og vi står sammen om at bygge Syrien op igen.