Udland

Stadion til 20.000 mennesker omdannet til skov

Skoven er en kommentar til menneskers ødelæggelse af naturen, lyder det fra kunstneren.

Wörthersee Stadion i Østrig huser normalt tusindvis af fodboldfans. Men i øjeblikket er det et meget anderledes syn, der kan ses fra tribunerne - banen er nemlig blevet omdannet til en skov.

Intet mindre end 300 træer på seks ton hver er blevet hentet ind af den schweiziske kunstner Klaus Littmann, som dermed har skabt Østrigs største offentlige udstilling nogensinde.

Der er plads til 22.000 tilskuere på Wörthersee Stadium i den østrigske by Klagenfurt. Under EM i fodbold 2008 var kapaciteten hele 32.000 mennesker.
Udstillingen tæller mange forskellige træsorter, herunder el-træer, aspe-træer, hvidpil, avnbøg, navr og stilk-egetræer.

Handler om klimaforandringer

Kunstnerens håb er, at det usædvanlige syn kan være med til at udfordre tilskuernes ide om naturen og vil skabe opmærksomhed om klimaforandringer og skovrydning i hele verden.

I dag bliver der ryddet tropeskov svarende til 3-4 gange Danmarks areal hvert eneste år. I en rapport fra juli i år lød der advarsler fra FN, som nu på ugentlig basis ser klimakatastrofer som ekstrem tørke i Indien, naturbrande i hele Europa og is, der smelter i et heftigt tempo på Grønland.

Træerne skal "gro" i stadionet frem til oktober måned. Herefter bliver de fjernet igen, og fodboldklubben Austrian Kärnten får deres hjemmebane igen.
Klaus Littmann er meget pessimistisk på naturens vegne, fortæller han.

Klaus Littmann frygter i det hele taget for naturens fremtid med den måde, mennesker udnytter den i dag.

- Værket forsøger at fremstå som et mindesmærke, der minder os om, at natur snart kun vil blive fundet på bestemte tilrettelagte steder, ligesom vi ser det med dyr i zoologiske haver, siger han til magasinet Architecture and Design.

Når udstillingen, som har fået navnet "For forest - The Unending Attraction of Nature" ("For skoven - naturens uendelige tiltrækningskraft"), lukker, vil træerne blive flyttet til en anden lokation tæt på stadion.

Klaus Littmann er inspireret af et 30 år gammel billede af kunstneren Max Peintner, som viser en dystopisk fremtidsverden.