Udland

Skuffelse i Holland efter Ukraine udleverer MH17-nøgleperson til Rusland

Holland er skuffet over, at ukrainske Vladimir Tsemakh er blevet udleveret til Rusland.

Der var smil og glæde i Borispol-lufthavnen i Ukraine lørdag, hvor familier blev genforenet som følge af en stor fangeudveksling mellem Ukraine og Rusland.

Men i Holland er smilende langt fra store.

For at få de ukrainske fanger sat fri, har Ukraine løsladt den ukrainske statsborger Vladimir Tsemakh, der officielt betragtes af Holland som et kronvidne i sagen om nedskydningen af passagerflyet MH17, som blev skudt ned over Ukraine i juli 2014.

Vladimir Tsemakh har været leder af separatisterne i det østlige Ukraine.

298 passager omkom i nedskydningen – de flest af dem var hollændere.

Utilfredshed i Holland

Hollands udenrigsminister, Stef Blok, har i et brev til parlamentet forklaret, at Holland har afhørt Vladimir Tsemakh før udleveringen, men gerne havde set ham blive i Ukraine.

Vladimir Tsemakh var ifølge den ukrainske sikkerhedstjeneste tidligere leder af de russisk støttede separatiststyrker i det østlige Ukraine, da MH17 blev skudt ned.

Netop derfor har Holland lørdag udtrykt stor skuffelse over Vladimir Tsemakhs udlevering.

Piet Ploug, der er med i en hollandsk mindefond for MH17-ulykken, kalder udleveringen uacceptabel.

- Det her er Ruslands forsøg på at forhindre opklaringen. Vladimir Tsemakhs er mistænkt, og på denne her måde kan de holde ham væk fra efterforskningen, siger han til det hollandske medie Algemeen Dagblad.

Afgørende for udveksling

Vladimir Tsemakh har ikke tidligere været nævnt af Holland som en af de tre russere og ene ukrainer, der er mistænkt for at skyde MH17 ned. Officielt har de beskrevet ham som et centralt vidne.

Men ukrainske medier har for nyligt bragt et lækket brev fra lederen af den hollandske efterforskning, hvor han beskriver Vladimir Tsemakh som mistænkt. Brevets ægthed er senere blevet bekræftet af det hollandske medie NRC.

Fangeudveksling i Kiev.

Ifølge den engelske avis The Guardian var det netop løsladelsen af Vladimir Tsemakh, der var afgørende for at fangeudvekslingen kunne ske. Han har været fanget i Ukraine siden juli i år.

I alt var 70 fanger en del af udvekslingen mellem de to lande, fortalte Ukraines præsident Volodimir Zelenskij lørdag. 35 fra Ukraine til Rusland og det samme den anden vej.

Blandt de udvekslede fanger er 24 ukrainske sømænd, der blev taget til fange af Rusland ud for Krim-halvøen for over ni måneder siden.

Det siger deres advokat Nikola Polozov til den ukrainske tv-station 112 TV ifølge Reuters.