Udland

Kvinde og familie overlevede Dorian på Bahamas-ø - holdt fast i hegnspæl i 15 minutter

Nogen er heldige og kommer væk fra de hårdeste ramte øer, mens andre forsat ikke kan evakueres, fordi fly og helikoptere ikke kan lande.

- Vi troede, vi skulle dø.

Sådan lyder det fra et af de mange mennesker, der fredag forsøgte at komme væk fra Abaco, der er den ø i østaten Bahamas, der blev hårdest ramt, da kategori 5-orkanen Dorian ramte 1. september.

Siddende med sine børn på landingsbanen i Abaco på de få ejendele, familien fik med sig, inden deres hus blev oversvømmet, fortæller Salica Milks til TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, at familien med nød og næppe overlevede.

- Vi boede ved havet, og alt blev væltet. Min familie og jeg holdt fast i en hegnspæl i omkring et kvarter i stormen, siger hun og fortæller videre.

- Vi var under vand og fik børnene gennem et vindue for at overleve.

Salica Milks er langt fra den eneste, der har mistet alt i orkanen og lige nu venter på at komme væk fra øen. Hun har sammen med sin familie siddet på en improviseret landingsbane i to dage.

- Vi har kontakt med noget familie, som forhåbentlig sender et fly. Ellers sender de fly fra USA, så forhåbentlig kan vi komme med et af dem og begynde forfra i USA.

Et luftfoto af oversvømmelserne og ødelæggelserne på Abaco.
Ødelæggelserne på Abaco efter Dorian er massive.

Nedtoner katastrofen af hensyn til turismen

Ifølge Jesper Steinmetz lykkedes det senere på dagen samme fredag for kvinden, hendes børn og cirka 200 andre, der sad i lufthavnen, at komme væk fra øen - enten til Bahamas hovedstad Nassau eller USA. Og de er heldige, siger Jesper Steinmetz.

- Der er endnu flere på Abaco, som er i en endnu værre situation, og som ikke har mulighed for at komme væk, selvom de gerne ville, siger han.

I de mange timer, som Jesper Steinmetz tilbragte i området, så han kun private fly - ingen fly fra Bahamas’ regering.

- Vi så ingen nødhjælpsorganisationer hjælpe de her mennesker. Det her er private initiativer - og det viser, at når folk vil hjælpe hinanden, så sker der noget. Men folk er rasende på myndighederne for ikke at hjælpe, siger Jesper Steinmetz.

Han peger på, at regeringen i Bahamas forsøger at nedtone katastrofen af hensyn til turismen.

- De frygter, at turister vil holde sig væk fra Bahamas. Og derfor er det også påfaldende, at vi ikke hører de, sandsynligvis, reelle dødstal. Det kan simpelthen ikke passe, efter det jeg har set i dag, at dødstallet kun er på mellem 40 og 45. Det bliver langt højere, siger Jesper Steinmetz.

70.000 har brug for nødhjælp

Også øen Grand Bahama blev hårdt ramt af Dorian, der som den kraftigste orkan nogensinde gik i land på østaten som en kategori 5-orkan.

Myndighederne har lørdag opjusteret dødstallet til 43.

- 43 er det officielle tal, men mange savnes fortsat, og tallet forventes at stige betragteligt, tilføjer Erika Wells Cox, der er talsperson for Bahamas' premierminister, Hubert Minnis, til det amerikanske medie NBC News.

FN vurderer, at mindst 70.000 personer - svarende til hele befolkningen på de to øer - har brug for nødhjælp.

Satellitbilleder viser, at størstedelen af østaten lå under vand, og luftbilleder fra øerne viser massive ødelæggelser af især de nordlige øer.

Genopbygning vil tage 5-10 år

Dansk Røde Kors har sendt to personer afsted til Bahamas med blandt andet vand og anden nødhjælp, som indbyggerne ifølge katastrofechef Bjarke Skaaning har desperat brug for.

- De har også køletasker med is med, så folk kan få temperaturen ned og holde de ting, som de får, kolde. Det er over 30 grader i området lige nu, siger han til TV 2.

Han fortæller, at der er steder på øerne, hvor hjælpen ikke kan komme frem, fordi helikoptere ikke kan lande og evakuere indbyggerne.

Ifølge Bjarke Skaaning vil nødhjælpen i de næste to til tre måneder udelukkende være af akut karakter.

- Vi kommer til at give nogle kontante beløb til de allerfattigste på Bahamas, så de kan få deres økonomi i gang.

Han vurderer, at der vil gå mellem fem og ti år, før de berørte øer er tilbage på samme niveau som før 1. september klokken 14.40 dansk tid, da Dorian gik i land på Abaco.