Udland

Indiens premierminister efter mislykket månelanding: - Det var det hele værd

Indiens premierminister uddelte trøst og kram, efter månelandingen tilsyneladende slog fejl i sidste øjeblik.

Indiens premierminister, Narendra Modi, er stolt og optimistisk. Det til trods for at Indiens forsøg på at lande et fartøj på Månen tilsyneladende slog fejl sent fredag aften. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Jeg kan med stolthed sige, at indsatsen var det hele værd, og det var rejsen også

Indiens premierminister, Narendra Modi

Premierminister Modi holdt en tale foran de videnskabsfolk hos den indiske rumfartsorganisation, Indian Space Research Organization (Isro), der har stået bag forsøget på månelandingen.

- Der er både op- og nedture i livet. Hvad I har opnået, er ikke nogen lille bedrift, sagde Narendra Modi.

Han tilføjede, at selvom Indien kom "rigtig tæt på", så er der behov for "at gøre flere fremskridt" i fremtiden.

- Jeg kan med stolthed sige, at indsatsen var det hele værd, og det var rejsen også. Vi er fulde af selvtillid, når det kommer til vores rumprogram. Vi har stadig det bedste i vente, lød det fra den indiske leder.

Knust over mislykket landing

Kontakten til fartøjet Chandrayaan 2 gik tabt nogle minutter før, det skulle være landet på Månen.

Det var tydeligt berørte videnskabsfolk, der lørdag tog imod Modi på Indian Space Research Organization (Isro).

Den indiske premierminister uddelte blandt andet et langt kram til Isros bestyrelsesformand Kailasavadivoo Sivan, der var knust over det mislykkede landingsforsøg.

Premierminister Narendra Modi trøster Kailasavadivoo Sivan efter det mislykkede landingsforsøg.

Efter planen skulle landingsfartøjet Vikram udsendt fra raketten Chandrayaan 2 være landet fredag mellem klokken 22 og 23 dansk tid.

Vikram skulle lande på Månens sydpol, som ifølge den indiske rumorganisation er "fuldstændig uudforsket".

Vil etablere sig som stormagt

Forsøget på månelandingen er et tegn på, at Indien vil konkurrere mod de andre store nationer. Det fortæller lektor i antropologi ved Oslo Universitet, Kenneth Bo Nielsen, til TV 2:

De ansatte på Indian Space Research Organization (Isro) var tydeligt berørt, da det stod klart, at landingen var gået galt.

- Det, Indien vil med rumprogrammet, er at etablere sig som den stormagt, de selv synes, de er. Et land, som teknisk er fuldt kompetente til at sende missioner ud i rummet, og som vil indtage sin plads på verdensscenen ved siden af andre stormagter som USA, Kina og Rusland, hvor man synes, man hører til.

Formålet med ekspeditionen til Månen var - ifølge Indien selv - at give en bedre forståelse af Månens oprindelse og evolution. Det ville man blandt andet gøre ved at undersøge områdets mineraler og landskab.