Udland

Tøjfirmaer dropper læder fra Brasilien i kampen for Amazonas

I Brasilien er der frygt for, at flere internationale virksomheder nu vil skrue ned for handlen med landet.

Det svenske modehus Hennes & Mauritz stopper midlertidigt med at købe læder fra Brasilien.

H&M har truffet beslutningen på baggrund af skovbrandene, der hærger Amazonas. Mange af brandene i Brasilien skyldes rydning af skov til kvægdrift.

- Forbuddet vil være aktivt, indtil pålidelige systemer kan bekræfte, at læderet ikke bidrager til ødelæggelserne af miljøet i Amazonas, skriver en talskvinde for H&M i en e-mail til Reuters.

H&M er verdens andenstørste forhandler af tøj, og med beslutningen følger firmaet virksomheden VF Corp, der sidste uge traf samme beslutning. VF Corp ejer tøj- og skomærker som Timberland, Vans og North Face.

H&M oplyser til Reuters, at størstedelen af deres læder stammer fra Europa, og kun en mindre del kommer fra Brasilien.

Omfattende brande

Brasilien bliver i disse måneder hærget af naturbrande. I forhold til 2018 er der registreret 80 procent flere brande, viser en opgørelse fra brasilianske myndigheder. Samtidig er det de værste brande siden 2010.

I juli kom det frem, at der i det første kvartal af 2019 var blevet ryddet mere end 1000 kvadratkilometer regnskov i Brasilien. Det er en stigning på 68 procent sammenlignet med den samme periode sidste år.

På trods af at rapporten om regnskoven var blevet udarbejdet af Brasiliens Nationale Institut for Rumforskning (Inpe), angreb den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, konklusionerne.

Han mente, at rapporten var et udtryk for en international "miljømæssig psykose" over beskyttelsen af Amazonas.

International krise

Skovbrandene har skabt en international krise, da flere verdensledere mener, at Jair Bolsonaro har opfordret til øget udnyttelse af Amazonas og desuden satte for sent ind med brandslukningsarbejdet. Efter G7-topmødet i slutningen af august har Bolsonaro beordret militæret til at slukke brandene.

Ifølge Reuters er der frygt i Brasilien for, at flere internationale virksomheder nu vil skrue ned for handlen med landet.

En ild, som EU’s præsident, Donald Tusk, pustede til på G7-mødet.

Her sagde Tusk, at så længe Brasilien ikke arbejdede på at slukke brandene, ville EU have svært ved at underskrive en handelsaftale med den latinamerikanske handelssammenslutning Mercosur, som Brasilien er en del af.

Ifølge den største sammenslutning af brasilianske garvere eksporterede Brasilien i 2018 læder fra kvæg for et beløb svarende til omkring ti milliarder danske kroner. De største eksportmarkeder er USA, Kina og Italien.