Udland

Nyt nederlag til Johnson: Overhuset godkender blokering af Brexit uden en aftale

Overhuset vedtager lov, der kræver, at Storbritannien skal forlade EU med en aftale.

Den britiske premierminister Boris Johnsons ønske, om at Storbritannien skal forlade EU 31. oktober uden en aftale, ser nu for alvor ud til at være forpurret.

Overhuset i London har nemlig fredag eftermiddag godkendt en lov, der skal forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, en såkaldt no deal-Brexit.

Det skriver flere engelske medier.

Dermed har begge kamre i det britiske parlament nu besluttet, at Storbritannien ikke kan forlade EU 31. oktober uden en skilsmisseaftale.

Loven tvinger premierminister Boris Johnson til at bede EU om en udsættelse på tre måneder for Storbritanniens udtræden af EU, medmindre parlamentet tilslutter sig en EU-aftale senest 19. oktober.

Den officielle deadline for britisk udtræden er 31. oktober, og Johnson har erklæret, at han aldrig vil anmode EU om en udsættelse.

Loven, der blev vedtaget i Underhuset tirsdag, ventes at blive underskrevet af dronningen mandag.

Og dermed er endnu et nederlag til Boris Johnsons forhåbninger om at forlade EU uden en aftale 31. oktober en realitet. Det mener professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Henrik Larsen.

- Det mest sandsynlige resultat er, at der kommer en forlængelse af Brexit, så Storbritannien ikke forlader EU 31. oktober, siger han til Ritzau.

Nederlag på nederlag

Det har været barske dage i det britiske parlament for Boris Johnson.

Den første dag efter sommerferien mistede Johnson sit parlamentariske flertal, da han rejste sig op for at tage ordet, og den konservative Phillip Lee gik over gulvet i Underhuset og satte sig hos Liberaldemokraterne i stedet.

Derefter tabte han sin første afstemning som premierminister. Det er over 100 år siden, det sidst er sket for en britisk premierminister.

Johnson havde truet med at sparke de konservative, der stemte mod regeringens ordre, ud af partiet. Det betød, at han endte med at fyre 21 parlamentsmedlemmer - en af dem var hans store idol Winston Churchills barnebarn.

Flere nederlag venter

I onsdags tabte Boris Johnson endnu to afstemninger.

Først sagde oppositionen og de oprørske konservative mod Johnsons vilje ja til lovforslaget, der tvinger Johnson til at bede EU om at udskyde Brexit, hvis der ikke er en skilsmisseaftale på plads 19. oktober, og som altså nu er blevet godkendt i Overhuset.

Derefter sagde de nej til at udskrive et nyvalg, som ellers var premierministerens eget forslag. Det kræver to tredjedeles flertal i parlamentet for et valg i utide, og det var der langtfra onsdag.

Men Boris Johnson har ikke givet op. Han vil stadig have et nyvalg, og på mandag forsøger han igen i Underhuset.

Premierministeren har bebudet, at han vil udskrive valg til 15. oktober, men fredag meddelte oppositionen, at de er blevet enige om at blokere for Johnsons planer om et hurtigt valg.

Underhuset skal stemme om det mandag - hvis speakeren godkender forslaget - og her venter altså endnu et nederlag til Boris Johnson.