Udland

Frihedskæmperen, der blev en brutal enehersker

Robert Mugabe stod i spidsen for Zimbawe i næsten fire årtier. Han vil blive husket som både en befrier og en magtsyg undertrykker.

Zimbabwes længst siddende leder, Robert Mugabe, er død. Han blev 95 år.

Mugabes liv er historien om den respekterede frihedskæmper, der blev en brutal enehersker, og som endte med at køre sit land i sænk.

Mugabe var Afrikas længst regerende enehersker. Siden Sydrhodesia blev til Zimbabwe i 1980, har det været med ham som den altdominerende leder.

Han var en veltalende og højtbegavet mand, som oprindeligt var uddannet lærer, men siden fik syv universitetsgrader - blandt andet i jura, økonomi og administration. Af mange afrikanere blev han betragtet som et håb for en bedre fremtid.

Håbet blev dog knust, som årene gik.

En beundret frihedskæmper

Robert Mugabe blev inspireret til, at Zimbabwe, som dengang hed Sydrhodesia, skulle frigøre sig fra det engelske kolonistyre, da Ghana som det første land i Afrika blev selvstændigt i 1957.

Robert Mugabe

Fødested:

- Kutama Mission i Sydrhodesia, det nuværende Zimbabwe.

Ægteskaber:

- Først Sally Hayfron og senere Grace Marufu.

Børn:

- Far til fire børn, hvoraf den ene er afgået ved døden.

Karriere:

- Efter studierne gik han ind i politik, og i 1963 blev han leder af oprørsbevægelsen Zanu, som senere blev til et parti.

- Hans karriere blev indledt med, at han kæmpede for de sorte under det hvide mindretalsstyre.

- Fra 1980-87 var han premierminister, og fra 1987 sad han på præsidentposten.

- Mugabe ledede landet frem til 2017, hvor han gik af efter et militærkup.

Kilde: Ritzau

Han ønskede friheden for sit land og kæmpede som en beundret og respekteret guerillasoldat for friheden. Først mod englænderne og siden mod Sydrhodesias hvide premierminister Ian Smith, som totalt afviste et sort flertalsstyre i landet.

Mugabes kamp for Sydrhodesias frihed kostede ham 11 år i fængsel, hvorfra han dirigerede kampen mod det hvide styre og den hvide befolkning, hvilket betød, at han blev betragtet som en frihedshelt i store dele af Afrika.

Hyldet både i Afrika og i Vesten

Robert Mugabe er død, 95 år. Video: Sabine Jersing Bøgeholdt

I 1980 blev kolonistyret bragt til ende efter en lang række brutale sammenstød mellem det hvide styre og oprørsbevægelserne. Mugabes bevægelse, ZANU, som senere blev til partiet ZANU-PF, vandt landets første demokratiske valg, og Robert Mugabe kom til magten – først som premierminister og siden som præsident.

Siden sad han urokkeligt på posten som landets leder – flere har ellers forsøgt at vælte ham gennem tiden.

Det var også ved ZANU og Mugabes overtagelse af magten, at landet skiftede navn til Zimbabwe.

Verbalt pryglede han Vesten og især kolonimagten England i sine taler. Og befolkningen i Afrika elskede ham for det. Her var der endelig én, som turde stå frem og sige sandheden. I 1981 blev han sågar indstillet til Nobels Fredspris, og i 1994 blev han slået til ridder af den britiske dronning – en titel, som han i 2008 blev frataget på grund af vold mod oppositionen i Zimbabwe.

Mugabe lagde også vejen forbi Danmark flere gange. Første gang var i 1995 i forbindelse ved Verdenstopmødet om social udvikling. Og igen i 2009 under FN’s klimatopmøde COP15. Her var han – under stor kritik – indbudt til gallamiddag hos dronningen.

Robert Mugabe havde også mange indflydelsesrige venner over hele verden. Blandt andet skulle han have haft tætte bånd til Nordkorea, Rusland og Cuba.

Frihedshelten, der blev diktator

Robert Mugabe forvandlede sig i løbet af årene fra at være en frihedshelt til at blive en diktator, der glemte alt om sine idealer med det ene formål at beholde magten for enhver pris. Og prisen blev betalt i blod, forspildte muligheder, undertrykkelse og armod.

Under Robert Mugabe gik Zimbabwe, der er et af de mest råstofrige lande i Afrika, fra at være relativt rigt til at være et af de fattigste lande i verden med en voldsom inflation.

I Zimbabwe har der været afholdt stribevis af valg – hver gang med Mugabe som vinder i spidsen for ZANU-partiet. Og hver gang er resultatet udsprunget af svindel, trusler, tæsk, blodsudgydelser og humbug.

I 2000, efter et valg præget af vold og politisk undertrykkelse, blev hvide farmere drevet ud af landet af bevæbnede grupper. Det er den gængse opfattelse, at Robert Mugabe stod bag uddrivelsen.

Vesten, der ellers tidligere havde hyldet Mugabe, vendte ryggen til uhyrlighederne og indførte sanktioner mod Zimbabwe.

Zimbabwes landbrugssektor kollapsede, fordi enorme landområder pludselige lå uopdyrkede hen. Landets økonomi blev kørt i sænk, og Zimbabwes BNP blev halveret.

Landet har i dag en af de laveste BNP per indbygger, en af verdens kortest forventede levetider, en af verdens højeste fattigdomsrater og en stor andel af hiv-smittede.

Stolen vaklede under Mugabe i mange år

Allerede i 2008 var der et stort internationalt pres for, at Robert Mugabe skulle fjernes fra magten efter endnu et valg præget af politisk undertrykkelse.

- Jeg mener, at verden nu må sige: Du har sammen med dine kumpaner stået bag voldsomme menneskeretsovertrædelser, og du vil blive retsforfulgt i Haag, hvis du ikke træder tilbage, sagde den indflydelsesrige sydafrikanske biskop og aktivist Desmond Tutu på det tidspunkt.

Tutu gik også så langt som til at kalde Mugabe for 'sit folks Frankenstein'.

Robert Mugabe er død, 95 år. Video: Sabine Jersing Bøgeholdt

Men først i 2017 væltede taburetten under Mugabe. Her blev han fjernet ved et militærkup og sat i husarrest med sin hustru, Grace Mugabe. Militærkuppet kom efter Mugabes fyring af vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som efterfølgende overtog pladsen som landets præsident.

Fyringen havde medført kritik af landets hærchef, som truede præsidenten med militær indgriben. En indgriben, der altså viste sig at blive til virkelighed.

Stadig et ikon i Zimbabwe

Trods Mugabes klæben til taburetten og de utallige blodsudgydelser anser mange af Zimbabwes sorte indbyggere ham dog som en frihedshelt, der var afgørende i kampen for selvstændighed fra den britiske kolonimagt.

- Han var et ikon for befrielsen, en pan-afrikaner, der viede sit liv til frigørelsen og selvstændiggørelsen af hans folk, skriver præsident Emmerson Mnangagwa i et opslag på Twitter.

- Hans bidrag til vores nations og kontinentets historie vil aldrig blive glemt.

Mugabe tilbragte sine sidste år som pensionist.

Mod slutningen blev Mugabe nærmest senil. Ved en lejlighed holdt han den samme tale, som han havde holdt få dage forinden. Han blev regelmæssigt fløjet til Singapore for at modtage behandling – sandsynligvis for prostatakræft.

Ifølge det lokale medie ZimLive døde Mugabe under et hospitalsophold i Singapore, hvor han havde opholdt sig siden april.