Udland

Finder spor efter ukendt dinosaur: Var stor som en elefant, men havde næb som en and

For 72 millioner år siden levede en otte meter lang planteæder med en vægt på 4000-5000 kilo ved kysten i Japan.

Dinosaurernes forunderlige verden har fået en ny forgrening på slægtstræet.

Det er konklusionen fra palæontologer fra Hokkaidos Universitets Museum, der de seneste seks år har været i gang med at sammensætte knoglerester fra en hidtil ukendt art.

Den var otte meter lang og med en vægt på mellem 4000-5000 kilo som voksen på størrelse med en asiatisk elefant. Desuden havde den karakteristika, der afslører den som en fjern, fjern slægtning til andefugle.

De første knoglefund blev gjort i 2013, da man kom på sporet af en hidtil ukendt dinosaur art i kystbyen Murawa i Solens Rige efter at have fundet det, der senere viste sig at være haleknogler.

Kendetegnet ved andenæb

Siden har man været i stand til at sammensætte et næsten fuldstændigt skelet, så man har kunnet danne sig et billede af, hvordan dinosauren med navnet 'Kamuysaurus japonicus' så ud i en ufatteligt fjern fortid.

Den fundne dinosaur, her i en version under angreb af ådselsædere, inden den falder til bunds for at blive fundet 72 millioner år senere.

Den nyopdagede dinosaur har tre karakteristika, der ikke deles med tidligere fund.

Videnskabsfolkene fremhæver kranieform og kæbeben, som man kender det fra andenæb, men også de øvre ryghvirvler anses som værende nye opdagelser på dino-fronten.

Gik den på to eller fire ben?

Videnskabsfolkene er ikke helt på det rene med, om 'Kamuysaurus japonicus' gik på to eller fire ben.

Man ved, den var planteæder, men om den spiste græs eller også åd løs af blade og kviste på træer, det er stadig et åbent spørgsmål.

Med en datering 72 millioner år tilbage i tiden har den nyfundne dinosaur været blandt de tidlige, og man opererer med en tese om, at de formåede at vandre med en spredning over både Asien og Nordamerika.