Udland

Borgere flytter fra ikoniske storbyer

Storbyer som New York, London og Paris mister indbyggere. Det samme gælder København.

Folk flytter fra Paris. Og London. Det samme gør sig gældende i New York og København.

Folk flygter fra verdens storbyers centrum og flytter ud i forstæderne. En tendens, der de seneste år er blevet forstærket af blandt andet stigende boligpriser og digitale udlejningstjenester som Airbnb.

Det skriver Jyllands-Posten.

Tendensen øger skellene mellem rig og fattig, mener professor emeritus Jens Kvorning, mangeårig forsker i dansk og global byudvikling.

- Både på globalt niveau og på byniveau oplever vi en stigende spaltning mellem velhavende og ikke-velhavende, siger han til avisen.

Rekord i fraflytninger i London

I gennemsnit forlod 11.900 indbyggere Paris mellem 2011 til 2016, mens indbyggertallet i de parisiske forstadskommuner steg med gennemsnitligt 53.000 om året.

En af årsagerne til udvandringen er, at priserne i den franske hovedstad på ti år er steget med 66 procent.

I New York forlod cirka 40.000 indbyggere byen sidste år, og London mistede cirka 100.000 indbyggere.

Helt præcist 340.098 briter forlod London sidste år, mens 237.000 flyttede den anden vej, altså en forskel på cirka 100.000. Det er rekord i fraflytninger fra den engelske hovedstad.

Men ifølge Jyllands-Posten overgik antallet af fødsler og tilflytningen fra udenlandske statsborgere antallet af fraflytninger, hvilket betyder, at indbyggertallet i London fortsætter med at stige.

Københavnske børnefamilier flytter

Også i København er tendensen med udflytning fra byen tydelig; her er det særligt børnefamilier, der søger mod forstæderne.

Ifølge Dansk Byggeri flyttede 1400 flere ud af hovedstadskommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør i 2018, end der flyttede til dem.

Men som i London stiger indbyggertallet i København på grund af den stigende fødselsrate og tilflytning fra udenlandske indbyggere.