Udland

Orkanen Dorian har krævet mindst 20 liv i Bahamas

Orkanen Dorian har trukket et langt spor af død og ødelæggelse efter sig i Bahamas, hvor 20 meldes dræbt.

Mindst 20 mennesker er omkommet i østaten Bahamas, hvor Dorian søndag og mandag passerede gennem som en kategori 5-orkan og forårsagede massive oversvømmelser.

Det oplyser Bahamas' sundhedsminister, Duane Sands, onsdag ifølge avisen Miami Herald.

Tidligere lød dødstallet på syv.

Mandag sagde premierminister Hubert Minnis, at Bahamas befinder sig "midt i en historisk tragedie", og han kaldte ødelæggelserne "uden fortilfælde og omfattende".

Redningsarbejdere har svært ved at nå frem til de ramte områder på grund af de store vandmasser, og mandag oplyste myndighederne, at dødstallet ventes at stige yderligere, da katastrofens omfang endnu er ukendt.

Over 13.000 huse frygtes at være ødelagt eller beskadiget, viser tal fra Internationalt Røde Kors ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gik i land mandag

Mindst 20 mennesker er omkommet efter den voldsomme orkan Dorian passerede østaten Bahamas

Overalt i Bahamas er der oversvømmede gader, efter orkanen har hængt over øgruppen i to døgn.

Dorian gik natten til mandag i land på den nordlige del af Bahamas, der ligger ud for den amerikanske delstat Florida. På daværende tidspunkt blev der målt vindstyrker op til timen.

Dermed var det den kraftigste atlanterhavsorkan, der nogensinde er gået i land i den caribiske økæde.

TV 2s korrespondent I USA, Jesper Steinmetz, er netop ankommet til øen Nassau lige øst for hovedøen. Her har man kun oplevet stormen i mindre omfang og infrastrukturen er indtakt. Men det er langt fra alle, der er sluppet så billigt:

- Problemerne ligger mod nord. Her ligger øerne Great Abaco og Grand Bahama, hvor 60-70.000 mennesker mangler de mest basale fornødenheder. Vand og mad. Der er akut brug for hjælp. Som nogle siger, så ser det simpelthen ud som om, at der er blevet kastet en bombe, siger Jesper Steinmetz.

Der er flere huse, der er medtaget efter stormen.

Ifølge Jesper Steinmetz fortæller redningsarbejdere, at øerne er så ødelagt, at man næsten skal starte forfra.

- Der bistår et gigantisk oprydning- og genopbygningsarbejde nordpå i Bahamas, siger Jesper Steinmetz:

Selvom Dorian var altødelæggende og dødelig, så den imponerende ud fra rummet. Fra 386 kilometers højde tog tre astronauter fra Den Internationale Rumstation, ISS, billeder af orkanen.

De tre fotograferende astronauter på ISS er en del af den 71 dage lange ISS-ekspedition 60.
Dorian havde på et tidspunkt vindstød på 295 kilometer i timen.

Dorian ankom til USA's sydøstkyst tirsdag aften lokal tid, hvor den havde tabt pusten og var blevet nedjusteret til en kategori 2-orkan.

På vej nordpå

Dorian er på vej nordpå, og der venter nu millioner af indbyggere på USA's østkyst nogle faretruende døgn.

Her er den i følge National Hurricane Center igen blevet opjusteret til en kategori 3-orkan. Og beboere langs kysten i Georgia, South Carolina og North Carolina samt dele af det sydøstlige Virginia og det sydlige Chesapeake Bay opfordres til at tage sin forholdsregler.

Ødelæggelserne er massive i Bahamas.

Energiselskabet Duke Energy frygter, at Dorian kan forårsage mere end 700.000 strømafbrydelser i de østligste dele af North Carolina og South Carolina, og selskabet Georgia Power siger ifølge nyhedsbureauet AP, at cirka 2800 hjem og virksomheder allerede er uden elektricitet.

Samtidig er den tropiske storm Fernand på vej mod det nordøstlige Mexico fra Den Mexicanske Golf - lidt syd for USA's grænse.

Stormens vindstød er målt til over 85 kilometer i timen.

De næste dage ventes Dorian at følge den amerikanske østkyst uden at gå ind over land.