Brexit

Nyt nederlag: Boris Johnsons bror trækker sig

Den britiske premierministers bror er splittet mellem familien og nationens interesser, skriver han.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har lidt endnu et nederlag.

Jo Johnson, der er Boris Johnsons lillebror, stopper som minister og konservativt medlem af det britiske parlament. Det oplyser han torsdag på Twitter.

- Jeg har i de seneste uger været splittet mellem familieloyalitet og de nationale interesser. Det er en uløselig konflikt, og tiden er inde til, at andre tager over efter mig som parlamentsmedlem og minister, skriver han.

Det er uklart, om han forlader sine hverv øjeblikkeligt eller ved næste valg.

Uenig med bror om Brexit

Jo Johnson har siddet i parlamentet ni år for Orpington i udkanten af London. Privat er han gift og har to børn.

Der er dog bred enighed om blandt politiske journalister i Storbritannien, at Jo Johnsons kommentar ikke handler om hans familie derhjemme, men om hans forhold til sin bror.

Jo Johnson fik en plads som viceminister i det britiske departement for handel, energi og industri i sin storebrors regering, selv om han er langt mere EU-positiv end sin bror.

For eksempel stemte Jo Johnson for, at Storbritannien skulle forblive en del af EU ved folkeafstemningen i 2016. Boris Johnson stod derimod i spidsen for Brexit-kampagnen. Derudover skal han flere gange have udtrykt utilfredshed med Boris Johnsons Brexit-strategi.

Barsk start for Boris Johnson

Jo Johnsons afsked kommer efter et par barske dage i det britiske parlament for Boris Johnson.

Den første dag efter sommerferien mistede Johnson sit parlamentariske flertal, da han rejste sig op for at tage ordet, og den konservative Phillip Lee gik over gulvet i Underhuset og satte sig hos Liberaldemokraterne i stedet.

Derefter tabte han sin første afstemning som premierminister. Det er over 100 år siden, det sidst er sket for en britisk premierminister.

Johnson havde truet med at sparke de konservative, der stemte mod regeringens ordre, ud af partiet. Det betød, at han endte med at fyre 21 parlamentsmedlemmer - en af dem var hans store idol Winston Churchills barnebarn.

Med Jo Johnson har landets nye premierminister mistet 23 konservative kolleger i parlamentet på under to døgn.

Politiske journalister i Storbritannien erfarer, at Jo Johnson var utilfreds med sin storebrors udrensning i partiet og blandt dem i partiet, der opfordrede til, at de oprørske konservative blev taget til nåde.

Nederlag skriver sig ind i historien

Dagen efter blev ikke bedre. Onsdag tabte Boris Johnson nemlig endnu to afstemninger.

Først sagde oppositionen og de oprørske konservative mod Johnsons vilje ja til et lovforslag, der tvinger Johnson til at bede EU om at udskyde Brexit, hvis der ikke er en skilsmisseaftale på plads 19. oktober. Derefter sagde de nej til at udskrive et nyvalg, som ellers var premierministerens eget forslag.

Dermed endte onsdag aften i et historisk nederlag, da det aldrig er sket for en britisk premierminister, at vedkommende har tabt sine første tre afstemninger.

Boris Johnson og hans kontor i Downing Street 10 har torsdag annonceret, at de anser i dag for "den første dag i valgkampen", og at Boris Johnson taler til befolkningen senere torsdag eftermiddag.