Brexit

Næsten 200.000 har ansøgt om at stemme i Storbritannien på få dage

Demonstranter uden for parlamentet i Storbritannien, der protesterer over udsigten til et farvel til EU uden en aftale. Kevin Coombs / Ritzau Scanpix

De unge kan spille en afgørende rolle for Labour ved et kommende valg. Foreløbig er Boris Johnsons valgplaner dog blevet stemt ned i parlamentet.

Storbritannien varmer op til et muligt valg, og det har givet travlhed i regeringens valgkontorer.

Alene mandag, tirsdag og onsdag har næsten 200.000 mennesker i Storbritannien ansøgt om at blive registreret som vælgere, og det er specielt blandt de unge, at man ser en stor interesse.

Det viser regeringens egne tal, skriver avisen The Guardian.

200.000 ansøgninger på 72 timer

Mandag skrev 52.408 personer sig op, mens 64.485 afleverede en ansøgning tirsdag. Og onsdag 4. september steg tallet til 82.400 ansøgere. Det er væsentligt flere end gennemsnittet den seneste måned, hvor 27.000 dagligt har ansøgt om at stemme ved næste valg.

Partier som Labour, der normalt nyder opbakning fra unge mennesker, vil glæde sig over tallene, der viser, at mere end halvdelen af ansøgningerne kommer fra briter, der er 34 år eller yngre.

Mange af dem, der ansøger denne uge, er ifølge The Guardian studerende, der registrerer sig, i forbindelse med at de flytter nye steder hen i landet for at studere.

- Det er ikke overraskende, at der er en masse unge blandt de tal, siger Toby James fra East Anglia Universitet, der har skrevet flere rapporter om valgdeltagelse i Storbritannien.

- Men jeg tror, at der sandsynligvis er en bølge mere af ansøgninger på vej, siger Toby James fra East Anglia Universitet. Han vurderer, at mange har skrevet det nederst på to do-listen og ansøger tættere på et valg.

Johnsons valgkreds står for skud

Især Labour har travlt med at opfordre de unge briter til at ansøge.

Partiet holder skarpt øje med Downing Streets valgplaner. Afholdes et nyt valg 15. oktober, som premierminister Boris Johnson ønsker det, er ansøgningsfristen for at registrere sig til at stemme 27. september. Det er om godt tre uger.

Foreløbig er Boris Johnsons forslag om et parlamentsvalg dog blevet stemt ned i Underhuset. Mandag vil hans regering gøre et nyt forsøg på at få udskrevet valg.

De unge kan spille en afgørende rolle - specielt i svingkredse, hvor der er stor usikkerhed om, hvem der kan vinde et flertal af stemmerne. Storbritannien opererer nemlig med et først-over-stregen-system, hvor vinderen af en valgkreds vinder den kreds' mandat, mens de andre partiers stemmer går tabt.

Selv den konservative premierminister Boris Johnsons egen valgkreds i Uxbridge og South Ruislip er et mål for Labour.

Unge kan afgøre britisk valg

De unge menes at have spillet en afgørende rolle for, at forhenværende premierminister Theresa May og De Konservative mistede deres absolutte flertal i parlamentet i 2017 på grund af utilfredshed med, at Brexit-afstemningen endte med et snævert flertal for at forlade EU.

Det er den utilfredshed, Labour prøver at mobilisere, mener en professor.

- Vi har set en historisk stor stigning i de unges vælgerdeltagelse i de seneste år, og det er Labour, der har draget nytte af det, forklarer William Jennings, der er professor i statskundskab og politik ved Southampton Universitet, til The Guardian.

Han siger, at titusindvis af studerende kan gøre forskellen i nogle af svingkredsene, men at det er vigtigt at huske, at valgdeltagelsen stadig er langt højere blandt de ældre vælgere.