Brexit

Johnson har nu kun tre skud tilbage i bøssen - den ene er 'nuklear', siger korrespondent

Premierminister Boris Johnson fik i aftes nej af Underhuset til at udskrive valg - det var det tredje nederlag på to dage. - / Ritzau Scanpix

Storbritanniens premierminister tabte afstemningen om et nyt valg onsdag aften. Men Downing Street siger torsdag, at det er "første dag i valgkampen".

Der venter et par travle dage, når det britiske Overhus torsdag tager hul på debatten om det lovforslag, der skal blokere for, at Storbritannien forlader EU uden en aftale 31. oktober.

Lovforslaget blev vedtaget i Underhuset onsdag aften og mangler nu kun at blive behandlet i Overhuset, før det endeligt kan vedtages af parlamentet og godkendes af dronningen.

Men tiden er knap, hvis de skal nå det, før premierminister Boris Johnson sender parlamentsmedlemmerne hjem på tvungen orlov i næste uge, når han en dag mellem 9. og 12. september suspenderer parlamentet i fem uger.

Overhuset blander sig udenom

Allerede onsdag aften var der snak om, at konservative medlemmer af Overhuset havde planer om at forhale behandlingen af lovforslaget og dermed sørge for, at det ikke blev vedtaget ved lov.

Det skulle ske med hele 92 ændringsforslag, som kunne have trukket debatten ud i en grad, så det aldrig blev vedtaget. Dermed kunne Johnson med rette ignorere, at han med lovforslaget bliver pålagt at bede EU om at udskyde Brexit, hvis der blev udskrevet valg i Storbritannien, før lovforslaget blev godkendt af dronningen.

Men ud på de små timer torsdag morgen har Overhusets medlemmer vedtaget en dagsorden, hvor de lover at behandle lovforslaget og sende det retur til en sidste afstemning i Underhuset senest fredag klokken 17. Det skriver The Guardian.

Dermed kan Underhusets medlemmer stemme om det mandag og sende det til godkendelse hos dronningen.

- Det er noget af en nat. Det var en lang debat, siger Baronesse Smith til avisen.

- Jeg er taknemmelig for, at vi nu kan bekræfte, at vi er i stand til at gennemføre alle faser af lovforslaget før fredag klokken 17.

Sviende nederlag til Johnson

Overhusets melding om at blande sig udenom de taktiske manøvrer, der i disse dage overskygger den politiske debat om Brexit, kommer efter et par dramatiske døgn i britisk politik.

Den konservative premierminister, Boris Johnson, har på to dage tabt tre afstemninger, mistet sit flertal og smidt 21 konservative parlamentsmedlemmer ud af partiet for at stemme mod regeringen.

Det er i sig selv historisk og efterlader Johnson som den eneste premierminister, der indtil videre kun har tabt afstemninger i Underhuset.

Det seneste sviende nederlag var et forslag fra premierministeren sent onsdag om at udskrive valg. Men selv ikke det kunne han samle det nødvendige totredjedeles flertal for.

- Tilbuddet om et valg i dag er ligesom det æble, Snehvide fik tilbudt af den onde dronning, for det, han tilbyder, er hverken et æble eller et valg, men giften ved en no-deal, sagde Labours leder, Jeremy Corbyn.

- Jeg gentager, hvad jeg sagde i aftes: Lad lovforslaget blive vedtaget og godkendt af dronningen. Så vil vi gerne stemme for et valg og sørge for, at vi ikke forlader EU uden en aftale.

Dermed er Johnsons chancer for et valg steget med Overhusets melding om at hastebehandle lovforslaget.

Johnson kan vælte sig selv - og få et valg

Premierministerens kontor siger torsdag morgen til Sky News, at man betragter torsdag som "den første dag i valgkampen".

Og den slagne premierminister har da også andre våben at gribe efter i værktøjskassen, hvis han ønsker et valg - og ikke ønsker at forsinke Brexit - forklarer TV 2s korrespondent i Storbritannien Divya Das.

En af de muligheder er, at Boris Johnson vælter sig selv og sin egen regering.

- Det er den nukleare løsning, men han kan forsøge at finde mistillid i parlamentet til sin regering og derigennem udløse et valg, siger Divya Das fra London.

Derudover kan Johnson forsøge at skaffe flertal for et lovforslag, der omgår den eksisterende valglov, og skaffe et almindeligt flertal for valg i oktober i stedet for det totredjedeles flertal, som valgloven forlanger.

Og sidst men ikke mindst kan han tage fusen på alle og gå af som premierminister. Dermed bliver han den kortest siddende premierminister i britisk historie - men den manøvre udløser automatisk et valg.

- Lige inden han sender parlamentet på tvungen orlov i næste uge, kan han gå af. Og da parlamentet er suspenderet, har de ikke anledning til at finde et alternativt flertal, og så bliver der faktisk udløst et valg efter 25 dage, forklarer Divya Das.